Rob Jansen Column van Rob Jansen

Column Rob Jansen | 9 december: top of flop?

Rob Jansen1 dec '11 19:55

Vrijdag 9 december lijkt een cruciale top voor de Europese regeringleiders te worden. Veel economen en analisten zijn sceptisch. En daar hebben ze alle reden toe, want het track record van de Europese leiders is ronduit belabberd.

Een binnenbrand in Griekenland is uitgegroeid tot een crisis die de euro ernstig bedreigt. Weten we de zaken niet op de rails te krijgen, dan is het echt einde oefening voor de euro. Met alle negatieve gevolgen van dien.

Ik kan me niet voorstellen dat de leiders de euro werkelijk op het spel zetten. Er komt dus een oplossing, misschien niet volgende week maar dan zal wel duidelijk worden welke kant het met de eurozone opgaat.

Vandaag lichtte de Duitse krant Die Welt alvast een tipje van de sluier. Die Welt heeft de hand weten te leggen op een 10-punten plan van Philipp Rösler, minister van Economische Zaken. De belangrijkste punten zijn: landen mogen een begrotingstekort hebben van maximaal 2 procent, er moet een onafhankelijke raad komen die begrotingen controleert en dwingende aanbevelingen kan doen om de concurrentiekracht te vergroten. Daarnaast moet het noodfonds een soort Europees IMF worden.

Ga er maar vanuit dat deze plannen hoog op de agenda staan van de top op 9 december. En als dit wordt aangenomen, kan dat ook een impuls geven aan de beurskoersen. Analisten, gepolst door Corné van Zeijl van SNS Asset Management, nemen daar alvast een voorschot op. Zij denken dat december een goede maand wordt voor beleggers. En wie weet zet die stijging zich in 2012 nog even voort!

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen