Jan Postma Column van Jan Postma

Van bizarre complottheorie naar schietpartij

The Donald Show10 dec '16 11:59Aangepast op 20 dec '16 10:59

Een bizarre complottheorie over Hillary Clinton en een pedofielennetwerk zorgt voor een schietpartij in een pizzatent, en een ontslag in Team Trump. Over de blijvende kracht van fake news na de campagne.

Jan Postma
Jan Postma

Hoe gaat president Trump het doen? Wekelijks een update over de Verenigde Staten van Trump, door Amerikawatcher Jan Postma.

Deze week drong een gewapende man pizzeria Comet Ping Pong in Washington DC binnen en schoot in ieder geval een keer. Edgar Welch was naar eigen zeggen uit North Carolina gekomen om met eigen ogen te zien of al de verhalen die hij had gelezen over pizzeria ook klopten.

Comet Ping Pong, je kan er ook ping pongen, speelt al een tijd een hoofdrol in een van de bizarste complottheorieën van deze verkiezingen. (en dat wil wat zeggen, lees hier een overzicht van complottheorieën die ik hoorde in het zuiden van de VS)

Het zou het hoofdkantoor zijn van een pedofielennetwerk met aan het hoofd de campagnemanager van Hillary Clinton: John Podesta. Zowel Hillary als Bill Clinton zouden ervan weten, en ook Joe Biden is betrokken bij het netwerk.

De grootste gruweldaden zouden zich afspelen in de kelder van het restaurant. En, zo zegt late night-host Stephen Colbert samenzweerderig: “De politie wil die kelder niet eens onderzoeken. Met als slap excuus dat de pizzeria helemaal geen kelder heeft.” Ondertussen wordt de zaak overstelpt met haatmail en doodsbedreigingen.

Het verhaal rond Comet Ping Pong ontstond ooit op alternatieve nieuwssites die in gelekte mails van Podesta codetaal voor kinderhandel zagen. Podesta had het geregeld over pizza, en dat moest wel voor iets anders staan. Via bekende complotdenkers sijpelde het verhaal langzaam door naar meer mainstream media.

Michael Flynn, de beoogd nationaal veiligheidsadviseur van Donald Trump, tweette er al eens over.  Net als Flynns zoon trouwens. Die verloor hierdoor deze week zijn plek in het team van Trump. Flynn senior blijft zitten.

Het is moeilijk mensen te overtuigen dat deze verhalen fake news zijn, zegt Ken Vogel van Politico. Er is zoveel wantrouwen naar de media, dat ook het debunken van dit pizza-verhaal niet geloofd zal worden. De interviewster verzucht: “Ik krijg as we speak waarschijnlijk al tweets binnen van mensen die dit niet geloven.”

Trumps belletjes met Obama

De President-elect belt wel heel vaak met de huidige president, tenminste als we de late show van Conan o ‘Brien mogen geloven. Die legden de hand op wat opvallende opnames van de twee. Taiwan, is dat een land dan?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen