Theodoor Gilissen21 jan '13 14:28

Instapkansen in de oliesector

Auteur: Boj Holslag

De olieprijs zwakt het laatste halfjaar wat af. Voor veel beleggers reden de oliesector de rug toe te keren. Juist de huidige lage waarderingen bieden nu een prachtige instapkans, vinden analisten Jacoline Overdevest en Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Hoewel de vraag is teruggelopen door economische perikelen in Europa en China, staat de olieprijs gemiddeld over een jaar genomen op een historisch hoog niveau. En dat blijft voorlopig zo, voorspelt Versteeg. Hij verwacht dat de prijs voor een vat Brent Oil dit jaar zal schommelen tussen 100 en 120 dollar. ‘Zo lang de olieprijs niet onder de 100 dollar zakt, blijven de oliemaatschappijen er goed aan verdienen.’ En mocht die grens toch in zicht komen, dan zal de grootste olieproducent Saoedi-Arabië volgens Versteeg spoorslags de productie terugschakelen om de eigen inkomsten veilig te stellen.

Terwijl de vraag naar olie onder druk ligt, neemt de productie volgens Overdevest toe. Onder meer doordat nieuwe technieken het mogelijk maken om olie en gas te winnen uit moeilijk bereikbare gebieden. Zo wordt in de Verenigde Staten succes geboekt met de winning van olie en gas uit schaliegesteente.

Dat ook in een zwakke economie wordt geïnvesteerd in nieuwe bronnen, lijkt misschien onlogisch, maar is volgens Overdevest onontbeerlijk. ‘Zonder investeringen verlies je 4% aan productie per jaar door opdrogende olie- en gasvelden.’ Ook dit jaar zal volgens de analist in het teken staan van forse investeringen, mogelijk gemaakt door gezonde cashposities. Dankzij de gemiddeld hoge olieprijs heeft de sector de kas vorig jaar aardig kunnen spekken.

Lage waardering

Over het geheel genomen staan de oliemaatschappijen en toeleveranciers er prima voor, is de conclusie van Overdevest en Versteeg. Dat beleggers hun zorgen over de mondiale groeiverzwakking hebben laten prevaleren, betekent volgens hen een mooie instapkans. Daardoor is de waardering van veel olieaandelen nu laag, bij uiterst aantrekkelijke dividenden. Neem Shell, dat op dit moment een stabiel dividendrendement van 5% oplevert. ‘En er is zeer weinig risico dat het dividend wordt verlaagd’, zegt Versteeg. ‘De laatste twintig jaar groeide het dividend gemiddeld met 5% per jaar. Zelfs in moeilijke jaren kan Shell gewoon uitkeren, want het bedrijf heeft op het totale kapitaal maar 8% schuld.’

In de VS is Chevron een mooie kandidaat, vindt Overdevest. Het bedrijf is lager gewaardeerd dan andere oliemaatschappijen, door teleurstellende derdekwartaalcijfers. Oorzaak waren onder meer tegenvallende productiecijfers. Maar vanaf 2014 zal de productiegroei naar verwachting 4 tot 5% per jaar groeien, door forse investeringen in de afgelopen jaren.

Mooie winstsprong

Aantrekkelijke toeleveranciers aan de olie-industrie zijn er ook volop, aldus de analisten. Zo lang de oliemaatschappijen genoeg kasstroom hebben om verder te investeren in nieuwe olie- en gasvelden, weten zij zich verzekerd van een florerende markt. Versteeg tipt SBM Offshore. Dat bedrijf bouwt en verhuurt olietankers, volgens Versteeg een ‘kerngezonde markt’. Het bedrijf ging de afgelopen periode gebukt onder een defect olieplatform bij Noorwegen, maar heeft het verlies nu grotendeels genomen. ‘Er is nog een risico dat het meer gaat kosten, maar de angst daarvoor is doorgeschoten. Op dit moment weerspiegelt de koers uitsluitend de waarde van de vloot, terwijl de verhuurinkomsten goed zijn voor de helft van de winst.’

Koerspotentieel

Twee andere aanraders moeten het ook van koerswinst hebben: Bodemonderzoeker Fugro en het Amerikaanse National Oilwell Varco. Fugro werd door beleggers afgestraft om de winstwaarschuwing eind vorig jaar. Maar die had volgens Versteeg vooral betrekking op de cyclischer seismische activiteiten, een onderdeel dat nu wordt verkocht. De kernactiviteit, bodemonderzoek bij de bouw van olieplatformen, presteert uitstekend. De verkoop levert ruim 1 miljard euro op, waarmee dit jaar nieuwe overnames kunnen worden gefinancierd. Versteeg: ‘En die kunnen in 2014 tot een mooie winstsprong leiden.’

Overdevest tipt National Oilwell Varco, wereldwijd één van de grootste toeleverancier van diensten en onderdelen voor boorplatformen. ‘De koers staat onder druk door mondiale verslechtering economie en een mogelijk afname van de vraag naar boorinstallaties vanuit de Verenigde Staten en Brazilië, maar de verkoop van onderdelen blijft redelijk op peil vanwege de goed gevulde orderportefeuille’, aldus Overdevest. Het aandeel is volgens haar te hard onderuit gegaan en biedt voor de komende jaren een mooi koerspotentieel.

Voor de belegger die alternatieven zoekt voor de obligatiemarkt, bieden vooral de oliebedrijven met een stevig dividendrendement een mooie kans, zegt Versteeg. ‘Door de goede balansen en mooie kasstromen zijn die dividenden ook duurzaam. Daarmee bieden deze aandelen veel zekerheid. Voor wat meer spanning kun je daarnaast terecht bij te hard afgestrafte spelers als SBM Offshore en National Oilwell Varco.’

Meer expertise op een presenteerblaadje? Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Theodoor Gilissen of bezoek het kenniskanaal Gilissen.nu.

Op de hier gepubliceerde informatie is de disclaimer Theodoor Gilisen Bankiers N.V. van toepassing.

Gerelateerde artikelen