Teslin19 apr '12 17:21

Hocus pocus: de truc is focus

Auteur: bnr Administrator

Door Frederik van Beuningen, directeur Teslin Capital Management

Wat moet een bedrijf doen om een betere waardering te krijgen?

Focus aanbrengen in de activiteiten.

gaat met je vermogen naar de bank dan is het eerste wat ze doen een risicoprofiel opstellen en je een advies geven. Dat is bijna altijd: ‘stop je geld in een beleggingsfonds’. En dan natuurlijk ook nog het liefst van het eigen huismerk. De afstand die de banken hebben tot de bedrijven waarin die fondsen beleggen is groot. Ze bemoeien zich er niet of nauwelijks mee. Ze gaan vaak niet eens stemmen op de aandeelhoudersvergaderingen of laten dat over aan derden die hun lijstje afwerken. Zo’n vergadering wordt niet voor niets gehouden. Als jouw belangen daar niet worden vertegenwoordigd kan er van alles misgaan. Zo konden activistische aandeelhouders met een belang van maar 1,5% door het schrijven van één brief een heel bedrijf op zijn kop zetten. Ze konden dat doen omdat ze die ruimte kregen. Omdat andere aandeelhouders geen gebruik maakten van hun rechten.

Betrokken en stabiele aandeelhouders brengen rust

Aandeelhouders hebben rechten en wij vinden dat het je plicht is daar gebruik van te maken. Bij het benoemen en belonen van bestuurders, bij het vaststellen van de jaarstukken, bij het verdelen van de winst en bij het goedkeuren van een belangrijke strategiewijziging. Stabiele grootaandeelhouders brengen een zekere mate van rust. Doordat ze betrokken zijn en die betrokkenheid ook tonen. Het argument van een groot aantal institutionele beleggers en beleggingsfondsen is dat ze daar geen tijd voor hebben. Mede daarom spreiden ze het risico door te beleggen in tien oliebedrijven in plaats van de beste drie.

Veel weten van de bedrijven waarin je investeert

Ik geloof niet in spreiding, ik geloof in kennis. Wij willen investeren in de beste van de klas. Wij weten veel. Wij volgen de bedrijven waarin wij investeren op de voet en hebben regelmatig contact. Ook buiten de formele contactmomenten. Je moet het management van een bedrijf niet rauw op het dak vallen in een aandeelhoudersvergadering met onverwachte vragen. Niemand houdt van vervelende verrassingen, wij ook niet. Zo sturen wij voor de Algemene Vergadering van Aandeelhouders altijd een lijst met vragen en opmerkingen waarop we in die vergadering graag een reactie krijgen. En als wij denken dat het nodig is roepen we andere grootaandeelhouders bij elkaar en overleggen we samen voordat we naar het management van een bedrijf stappen met onze suggesties. Aan de andere kant weet het bestuur van onze deelnemingen ook wie wij zijn. Als er iets is, weten ze ons te vinden. En zo hoort dat ook.

Kijk ook naar de omgeving, de concurrenten, de branche

We kijken niet alleen naar het bedrijf waarin wij investeren, maar ook naar de omgeving. Wat doen de concurrenten? Doen ze iets anders en waarom dan? En we bezoeken beurzen, seminars en branchebijeenkomsten. Zo weet je wat er speelt.

Met omgeving bedoelen we die in de breedste zin van het woord. Bedrijven moeten aan hun eigenaren verantwoording afleggen over hun toegevoegde waarde op de lange termijn voor alle stakeholders. Dat is goed voor alle betrokkenen en voor de economie. Fatsoenlijk ondernemen en corporate governance zijn belangrijke criteria in onze investeringsfilosofie en –strategie. Toezichthouders zijn daar tegenwoordig gelukkig ook veel meer mee bezig. Commissaris zijn bij een bedrijf is geen rustig erebaantje meer. Door de Code Tabaksblat en de kredietcrisis kregen ze meer verantwoordelijkheid en meer te vertellen. Eigenlijk hadden ze dat al, maar ze deden dat niet. Wij wel. We zijn onafhankelijk en doen onze mond wel open.

Wilt u ook weten wat het is om mede-eigenaar te zijn van veelbelovende bedrijven?
Klik hier en wij nemen contact met u op.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen