Teslin19 apr '12 16:59

Knokken voor onze aandeelhoudersrechten

Auteur: bnr Administrator

Door Rombout Houben

Sommige bedrijven willen de aandeelhoudersrechten beknotten door het verhogen van de agenderingsdrempel. Dat is het aandelenbelang dat je nodig hebt om iets op de agenda van de vergadering te kunnen zetten. Ze sorteren daarmee voor op toekomstige wetgeving. Die gaat het mogelijk maken om een agenderingsdrempel van maximaal 3 procent in te voeren, terwijl het nu 1 procent is. ‘Maximaal’ betekent echter dat de drempel ook lager mag zijn, maar dat wordt niet door iedereen zo opgevat. Daardoor wordt die 3 procent in sommige gevallen als voldongen feit gepresenteerd.

Een verhoging naar die 3 procent maakt het voor aandeelhouders lastiger om een onderwerp op de agenda te plaatsen. Dat is volstrekt onnodig wat ons betreft. Want ook bij die 1 procent  is er altijd nog een restant van 99 procent die ook een mening heeft.

Als bestuur van een bedrijf is het belangrijk om te weten hoe aandeelhouders denken, zodat je niet kan worden verrast. Zoals wij als aandeelhouders ook de ondernemingen niet willen verrassen en ook zelf niet verrast willen worden. Daarom zou de aandeelhoudersvergadering (‘ava’) ook niet het enige moment moeten zijn waarop een bestuur met zijn aandeelhouders contact heeft. Een constante dialoog vergroot de transparantie naar beide partijen, wat uiteindelijk alleen maar gunstig kan zijn voor de waardering van een bedrijf. Wij zeggen dan ook graag dat het eigenlijk 365 dagen per jaar ava is.

Inspraak is een groot goed. Daarom blijven wij knokken om de belangen van onszelf als aandeelhouder en die van onze mede-eigenaren te verdedigen. En blijven dus voorstander van de 1 procentsregeling.

Wilt u ook weten wat het is om mede-eigenaar te zijn van veelbelovende bedrijven?
Klik hier en wij sturen u nadere informatie toe.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen