Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar haalden de drie grootste veilinghuizen - Christie’s, Sotheby’s en Phillips - samen 370 miljoen dollar omzet uit online veilingen. Dat is meer dan vijf keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar, bleek uit een rapport van verzekeraar Hiscox.
Alles is anders door corona
Dat komt deels door het sociale gedeelte van kunst kopen: er zijn geen beurzen meer, geen openingen in galerieën waar iedereen samenkomt. 'Je wil zien wie er tegen je biedt, achter een scherm zie je dat niet. En je wilt zo'n werk daarna ook wel in het echt zien.' En de platforms voor grote veilingen, zoals in Londen, Hong Kong en New York, zijn weg.
Beluister ook | Auto van eerste mens in de ruimte geveild
Christie's moet veranderen
Christie's zit door de coronacrisis al in een verandering qua bedrijfsvoering. 'Dat is geen rocket science. We kijken nu naar de online veilingen, die zijn goedkoper om te organiseren. Dus we hebben wel ontdekt dat het zo ook kan, maar ze leveren minder op. We gaan in aantallen naar 50 procent online veilingen, ook vanuit kostenbesparing. De bovenkant van de markt zal nog wel uit ouderwetse veilingen bestaan waarin je online kunt meebieden', denkt Verkade.
Meer één-op-één veilingen
Nu de fysieke veilingen wat lastiger zijn, legt Christie's zich ook meer toe op één-op-één veilingen. Een groot deel van de kunstmarkt heeft zich naar dit soort privé-veilingen verplaatst, maar dat zie je niet in de cijfers, zegt Verkade. 'Die verkopen zijn niet anders dan wat je in een galerie of private art dealer doet. Er is nog altijd veel vraag naar kunst, we hebben op deze manier fantastische deals kunnen maken, maar die staan niet tussen die cijfers.'
