Cultuur23 jul '20 11:07Aangepast op 23 jul '20 14:25

Musea dreigen om te vallen

Auteur: BNR Webredactie

Zo'n honderd musea dreigen om te vallen. Ze denken nog een jaar te kunnen overleven als er niet snel meer financiële steun komt. Dat stelt de Museumvereniging. Vooral kleine musea tot 40.000 duizend bezoekers hebben het zwaar. Directeur Mirjam Mol van de Museumvereniging denkt dat de sector nog twee miljard euro nodig heeft.

( ANP Ferdy Damman)

Zoeken naar een niche

Volgens Mol hadden de musea eerst te kampen met de sluiting door de lock-down, daarna met een beperkt bezoekersaantal. 'Nu de bezoekersaantallen wegvallen, hebben musea behoefte aan een perspectief, een herstelpakket.' Musea werden al gedwongen om creatief om te gaan met teruglopende bezoekersaantallen en dito inkomsten, maar deze klap is wel heel hard. Mol: 'Minder bezoek, minder inkomsten uit horeca en museumwinkel, ook de zaalverhuur levert niks op. Het is zoeken naar een niche waar je je geld kunt verdienen'.

Beluister ook | Corné van Zeijl | Coronabelegger, kijk eens naar buiten

2 miljard blijft staan

Musea zijn volgens Mol al een stuk geholpen als er 35 miljoen euro aan tegemoetkoming in huisvestingskosten komt. Die zijn, na de personele kosten, hoog. Volgens Mol is becijferd dat de sector 6 miljard aan inkomsten derft en dat, als alle regelingen van OCW en het generieke noodpakket er in verdisconteerd zijn, er nog 2 miljard resteert.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen