Cultuur19 jan '22 12:50Aangepast op 19 jan '22 13:05

Protestactie cultuursector: 'Je krijgt een concert tijdens knipbeurt'

Auteur: BNR Webredactie

De cultuursector wil ook bij stijgende coronacijfers openblijven. Daarvoor hebben de culturele organisaties vandaag een routekaart gepresenteerd. Ook wordt er door het hele land actie gevoerd, waarbij theaters en musea opengaan als kapsalon of sportschool. 'Wachtend op een knipbeurt krijg je dan een concert of een theaterstuk opgevoerd', vertelt verslaggever Hugo Reitsma.

'De ludieke actie Theater Kapsalon startte in Amsterdam, naar het idee van cabaretiers Diederik Ebbinge en Sanne Wallis de Vries, om de Kleine Komedie om te bouwen tot kapper', vertelt Reitsma. Maar dat idee is nu door het hele land overgenomen.

Luister ook | Cultuursector komt met eigen routekaart: 'We hebben een veilige situatie'

In het Concertgebouw in Amsterdam knippen kappers klanten op het podium terwijl het Concertgebouworkest repeteert, Het is een actie tegen het coronabeleid van de overheid.
In het Concertgebouw in Amsterdam knippen kappers klanten op het podium terwijl het Concertgebouworkest repeteert, Het is een actie tegen het coronabeleid van de overheid. (ANP / Dingena Mol)

Concert tijdens de kapper

'Hier in Twente hebben ze daar een eigen twist aan gegeven, misschien wel een hele slimme.' Zo gaat ook theater Concordia in Enschede namelijk niet open als kapperszaak, maar heeft het kappers in de hele regio benaderd en laat het daar artiesten optreden. 'Dat doen ze, zeggen ze, omdat het moet gaan om de artiesten. Die hebben het eigenlijk zwaarder dan de zalen. Maar het komt ook wel goed uit omdat verschillende burgemeesters gisteren hebben laten weten dat ze de acties niet zullen toestaan. Dus theaters mogen niet open vandaag, ook niet zogenaamd als kapper', aldus Reitsma.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen