Brexit

In januari treedt het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Vind hieronder alles over de Brexit!

Britse premierskandidaat Truss wil groei van 2,5 procent

De Britse premierskandidaat Liz Truss wil dat de economie van het Verenigd Koninkrijk jaarlijks met gemiddeld 2,5 procent gaat groeien. Ook wil de voormalige minister van Buitenlandse Zaken het monetaire beleid van de Britse centrale bank onder de loep gaan nemen. Ze heeft kritiek geuit op de manier waarop de Bank of England (BoE) de economie heeft gestimuleerd tijdens de coronapandemie.

Britse regering wil handelsregels Noord-Ierland opheffen: EU noemt voorstel 'onwerkbaar'

De Britse regering zegt de Brexit-afspraak over grenscontroles met Noord-Ierland eenzijdig op. De EU noemt het voorstel schadelijk voor het wederzijdse vertrouwen en dreigt met juridische stappen. 'Afspraak is afspraak. Dan ga je niet eenzijdig de boel saboteren, dat is eigenlijk wat Boris Johnson nu doet', zegt EU-correspondent Stefan de Vries.

Brits minister: Noord-Ierse Protocol bedreigt Paasakkoord

De Britse minister voor Noord-Ierland Conor Burns heeft naar eigen zeggen tegenover Amerikaanse functionarissen verklaard dat het Noord-Ierse Protocol een bedreiging vormt voor het Goede-Vrijdagakkoord. Dat meldt de Britse krant The Guardian. En dat terwijl de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi eerder dreigde een vrijhandelsakkoord tussen de VS en het VK te blokkeren als het VK eenzijdig het protocol terzijde schuift.

Brussel en Londen vergaderen over Noord-Ierland. Alweer

Morgen vergaderen Brussel en Londen over het Noord-Ierland-protocol. Alweer, en ondanks dat de grensproblemen tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk al lang zijn geregeld. Op papier dan. Want Noord-Ierland wil af van de grenscontroles en importkosten op Britse goederen die het land vanuit de EU binnenkomen. 'De Britten en Noord-Ieren willen de boter én het geld van de boter', zegt Europa-correspondent Stefan de Vries.