Verkiezingen VS

Op 3 november gaat Amerika naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Kan Donald Trump aanblijven of moet hij plaatsmaken voor Joe Biden? De winnaar wordt op 20 januari 2021 ingezworen. Lees hier alle berichtgeving over dé politieke strijd van de Verenigde Staten.

Facebook blokkeerde onterecht politieke advertenties door storing

Een technische storing heeft ertoe geleid dat Facebook allerlei politieke advertenties onterecht heeft geblokkeerd. Het campagneteam van de Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden zegt dat ze mogelijk een half miljoen dollar aan donaties zijn misgelopen.

Verkiezingsrace in Texas nog nooit zo spannend

In de Amerikaanse staat Texas staan de kandidaten nek-aan-nek in de peilingen. De van oudsher door en door Republikeinse straat, kleurt met elke verkiezing een beetje blauwer richting de democraten. Dit jaar zou het zomaar eens kunnen zijn dat Biden er met de winst vandoor gaat. Mits de republikeinse brievenbusregels het stemmen per post niet in de weg gaat zitten. Jan Postma vanuit Dallas, Texas.

Amerikaanse verkiezingen: de voorbeschouwing

Vlak voor de verkiezingen richten de Democraten hun peilen op klassiek Republikeinse staten. De Trump-campagne focust zich op de cruciale 'battleground states' zoals Florida en Pennsylvania. Zijn de democraten overmoedig? En wat is er terecht gekomen van Europa's belofte om na bijna vier jaar Trump onafhankelijker te worden van Amerika? Bernard Hammelburg praat erover met o.a. Amerikanist Koen Petersen en Europa-onderzoeker René Cuperus in deze speciale verkiezingsuitzending.

'Uber laat algoritmes beslissen wie ontslagen wordt'

Uber zou kunstmatige intelligentie laten beslissen wie wordt ontslagen, iets dat volgens Europese regels niet mag. Dat zeggen een aantal Britse en een Portugese Uber-chauffeur, die een aanklacht hebben ingediend bij de rechtbank in Amsterdam.

Russische hackers vallen overheden VS aan

Hackers die in verband worden gebracht met de Russische overheid zouden de netwerken van Amerikaanse staten, steden en luchtvaartmaatschappijen aanvallen. Dat zeggen de FBI en het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

Hoeveel macht heeft Donald Trump?

Het wordt nog altijd gezien als de machtigste persoon op aarde: De president van de Verenigde Staten. Maar hoe groot is die macht nu echt? Wat zijn andere belangrijke machtsfactoren in Washington D.C.? Wat heeft Donald Trump de afgelopen jaren gedaan om de macht zoveel mogelijk naar zich toe te trekken? En hoe moet een land als Nederland zich naar de president opstellen, om dingen gedaan te krijgen?