Brexit kost Britten jaarlijks 114 miljard euro
De Brexit kost de Britse economie jaarlijks om en nabij de 114 miljard euro.

De Brexit kost de Britse economie jaarlijks om en nabij de 114 miljard euro.
De Brexit kost de Britse economie zo'n 100 miljard pond per jaar. Dat hebben economen van Bloomberg uitgerekend.
Nieuwe Brexit-deal voor Noord-Ierland is aanstaande
De Brexit heeft een nieuwe periode van groei ingeluid voor de Britse economie, stelt de Britse minister van Financiën Jeremy Hunt.
Immigratiebeperkingen in het Verenigd Koninkrijk hebben geleid tot een tekort van 330.000 werknemers in het land.
Er zit mogelijk op korte termijn een doorbraak in de lucht over het heikele Brexitpunt van de Ierse grens, het zogeheten Noord-Ierland Protocol.
In EU-lidstaten is de steun voor het verlaten van de Unie sterk afgenomen sinds de Britten in 2016 voor een Brexit stemden.
De economie in het Verenigd Koninkrijk is in het vierde kwartaal met 0,1 procent gegroeid. Voorspellingen gingen juist uit van een economische krimp.
Volgens Khan heeft de Brexit de Britse economie verzwakt en de reputatie van het Verenigd Koninkrijk gekwetst.
De Europese Unie neemt maatregelen om de financiële banden met het Verenigd Koninkrijk verder door te knippen.
Keir Starmer, de leider van de Labour-partij in het Verenigd Koninkrijk, wil het land buiten de interne markt van de EU houden. Dat schrijft Bloomberg. Starmer doet de uitspraken waarschijnlijk om Brexit-stemmers aan zijn partij te binden, waarbij hij tevens spreekt over de 'grootste machtstransitie ooit' vanuit Westminster naar de bevolking.
De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs verruilt Londen voor Milaan. Het besluit volgt op eerder nieuws dat sinds de brexit er ruim 7000 banen zijn verdwenen uit de Londense The City.
Spanje en de Europese Commissie hebben een voorstel naar het Verenigd Koninkrijk gestuurd om de landgrens met Gibraltar open te houden, als deel van een definitieve oplossing inzake de post-Brexit-status van de enclave. Dat schrijft het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag.
Schotland mag geen onafhankelijkheidsreferendum houden zonder toestemming van de regering in Londen. Dat heeft het Britse hooggerechtshof bepaald.
Het Britse hooggerechtshof spreekt zich woensdag uit over een nieuw Schots onafhankelijkheidsreferendum.
Wanneer het Verenigd Koninkrijk 2400 EU-wetten schrapt zal dit het Britse ambtenarenapparaat overbelasten. Dit zegt Brexiteer en oud-minister van Milieu Theresa Villiers tegen The Observer. Het idee om EU-wetgeving te schrappen komt uit de koker van de inmiddels door Rishi Sunak ontslagen minister voor Brexitkansen Jacob Rees-Mogg.
De Bank of England stelt dat Groot Brittannië te maken krijgt met de langst durende recessie in honderd jaar tijd. De economie wacht een krimp van drie procent en de inkomensdaling is niet zo scherp geweest sinds de Tweede Wereldoorlog. Tegelijkertijd wordt verwacht dat de werkloosheid in Engeland zal verdubbelen. De Britse economie verkeert in zwaar weer en daar liggen verschillende oorzaken ten grondslag aan. Maar de olifant in de kamer blijft telkens onbenoemd: de Brexit.
De Britse regering laat dit jaar geen nieuwe verkiezingen meer organiseren in Noord-Ierland. Daar staat onvrede over brexitafspraken al maanden de vorming van een nieuwe regioregering in de weg.
Een Nederlands compensatieprogramma voor bedrijven die extra kosten moeten maken door brexit, krijgt goedkeuring van de Europese Commissie. Vanwege het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, moeten bedrijven nieuwe douaneprocedures doorlopen, en dat kost tijd en geld.
Vandaag moet Noord-Ierland met een nieuwe regering komen, anders worden er nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Bij de vorige verkiezingen van mei won de katholieke partij Sinn Fein, maar de protestantse Democratic Unionist Party maakt het ze onmogelijk om een regering te formeren. De Britse minister Coffey bevestigde het zelfs al
De EU heeft het Verenigd Koninkrijk het aanbod gedaan om de controles op goederen die de Ierse Zee oversteken naar Noord-Ierland te beperken tot 'een paar vrachtwagens per dag'. Dit meldt de Britse krant The Guardian. Het aanbod is een poging van Brussel om het Verenigd Koninkrijk terug aan de onderhandelingstafel te krijgen in het Brexit-geschil.
Sinds de Brexit liggen Frankrijk en Engeland continu met elkaar in de clinch omwille van de visserij. Gisteren diende er een rechtzaak, aangespannen door Frankrijk, tegen de kapitein van een Britse vissersboot die vorig jaar in Franse wateren zou hebben gevist. En dat pikten de Fransen natuurlijk niet.
De Britse premierskandidaat Liz Truss wil dat de economie van het Verenigd Koninkrijk jaarlijks met gemiddeld 2,5 procent gaat groeien. Ook wil de voormalige minister van Buitenlandse Zaken het monetaire beleid van de Britse centrale bank onder de loep gaan nemen. Ze heeft kritiek geuit op de manier waarop de Bank of England (BoE) de economie heeft gestimuleerd tijdens de coronapandemie.
De Europese Unie start eens vier strafprocedures tegen het Verenigd Koninkrijk, omdat de Britten volgens haar de afspraken over Noord-Ierland schendt. De stappen kunnen de Britse regering voor de Europese rechter doen belanden en hoge boetes kosten.
Nederlandse bedrijven die zakendoen in Engeland hebben nog dagelijks veel last van Brexit, voornamelijk omdat de Britten achterlopen met digitalisering. Dat zegt de Nederlands Britse Handelskamer tegen BNR. Tel daarbij inflatie, de energiecrisis en gerommel in de Britse politiek op, en de conclusie is dat ondernemen in het Verenigd Koninkrijk allesbehalve makkelijk is op dit moment.
Volgens de Britten zijn de huidige regels, zoals grenscontroles voor goederen, onhoudbaar voor het overzeese stuk van het land.
Sturgeon zei de regering in Londen om toestemming te vragen voor het houden van een raadgevend referendum. Ze hoopt dat de Britse premier Boris Johnson instemt met een niet-bindende volksraadpleging.
De Europese Commissie neemt juridische stappen tegen het Verenigd Koninkrijk nadat de Britse regering plannen bekendmaakte om eenzijdig enkele Brexit-afspraken aan te passen over Noord-Ierland.
De Britse regering zegt de Brexit-afspraak over grenscontroles met Noord-Ierland eenzijdig op. De EU noemt het voorstel schadelijk voor het wederzijdse vertrouwen en dreigt met juridische stappen. 'Afspraak is afspraak. Dan ga je niet eenzijdig de boel saboteren, dat is eigenlijk wat Boris Johnson nu doet', zegt EU-correspondent Stefan de Vries.
De Britse regering wil met een nieuwe wet het Noord-Ierland-protocol deels buiten werking stellen en daarmee een vrij verkeer van goederen tussen Engeland en Noord-Ierland bewerkstelligen. Daarmee zetten de Britten de bijl in de Brexitafspraken die ze met Brussel gemaakt hadden. Het protocol geldt als het meest controversiële onderdeel van de Brexit-overeenkomst.