
Catalonië
Alle berichtgeving van BNR over de Catalaanse kwestie.
De voormalige premier van de Spaanse regio Catalonië, Carles Puigdemont, is gearresteerd in Italië. De vraag is nu of hij voor 25 jaar achter de tralies verdwijnt. Alles hangt af van de vraag of, en op welke grond, hij wordt uitgeleverd.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel haalde in één week tijd twee keer bakzeil in Brussel. Was ist los? Hanco Jürgens, historicus en verbonden aan het Duitsland Instituut, is te gast. Ook op de agenda: de Catalaanse zaak. Een onafhankelijkheidsreferendum, daar peinst de Spaanse premier Pedro Sanchez er niet over. Laurens Groeneveld geeft zijn kijk op deze kwestie.
Nieuw! De Europa Podcast op BNR! En we beginnen met een Brusselse blik....op Nederland.
Lega-leider Mateo Salvini wil een einde maken aan de linkse heerschappij in de Italiaanse regio Emilia-Romagna. En dat zou nog kunnen lukken ook. Een overwinning die de Italiaanse politiek en daarmee ook de Europese Unie op zijn grondvesten zal doen schudden.
Begaan de Democraten in het Huis van Afgevaardigden een historische blunder met de impeachment van Donald Trump, of gaat de president er toch last van krijgen? En hoe ver zijn Turkije en Griekenland bereid te gaan in een escalerende ruzie over gas en olie in de Middelandse Zee?
Recessie? Welke recessie? Jaag elkaar toch niet zo de stuipen op het lijf, zegt de prestigieuze economische New Yorkse denktank The Conference Board. En Spanje was vorige week nog in de ban van rellen in Catalonië, vandaag gaat het om een al meer dan 40 jaar dode dictator. Wat zegt dat over de stand van dat land?
De protesten in Catalonië hebben het openbare leven voor een groot deel platgelegd. Tienduizenden mensen zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de hoge celstraffen die de separatistische leiders van de regio deze week kregen opgelegd.
De protesten in Barcelona zijn gisteravond opnieuw uit de hand gelopen. Tienduizenden Catalanen hebben voor de derde dag op rij gedemonstreerd, waarbij uiteindelijk de oproerpolitie in actie moest komen.
Het blijft heel onrustig in Barcelona als gevolg van de veroordeling van Catalaanse politici. Gisteren werd bekend dat de verschillende politici die in 2017 de onafhankelijkheid van Catalonië verklaarden veroordeeld zijn tot maximaal dertien jaar cel vanwege opruiing, malversaties en burgerlijke ongehoorzaamheid.
Inwoners van de Spaanse regio Catalonië zijn woedend de straat op te gaan. Dat gebeurt nadat politici tot 13 jaar cel zijn veroordeeld voor opruiing, malversaties en burgerlijke ongehoorzaamheid.
Twaalf Catalaanse separatistenleiders staan vanaf vandaag terecht voor hun rol in het illegale referendum van 2017. Daarbij sprak een grote meerderheid van de Catalaanse stemmers zich uit voor onafhankelijkheid van Spanje. De aanklacht is rebellie, bij veroordeling kunnen de leiders tot 25 jaar cel krijgen.
In grote steden als Londen en Madrid hebben taxichauffeurs geprobeerd om Uber weg te krijgen. In Barcelona is het ze gelukt.
De Amerikaanse president Donald Trump gaat zijn militairen terugtrekken uit Syrië. Bernard Hammelburg praat met Han ten Broeke, oud-VVD-kamerlid, over wat dat betekent voor het conflict in Syrië en voor de regio. En in Boedapest protesteert de Hongaarse oppositie tegen de regering. Moet Viktor Orbán zich zorgen maken? Daarover Judith Sargentini, Europarlementariër voor Groenlinks.
De roep om onafhankelijkheid in Catalonië leeft precies een jaar na het referendum nog steeds. Vannacht gingen bijna 200.000 mensen de straat op. Keerzijde van de medaille: het toerisme in Barcelona heeft er nog steeds last van.
Duitsland wil de voormalige Catalaanse leider aan Spanje uitleveren. Maar alleen voor misbruik van overheidsgeld, en niet, zoals Spanje wil, voor rebellie. Waarom wil Spanje dat laatste? Omdat Puigdemont dan voor 30 jaar achter de tralies verdwijnt.
Duizenden Catalanen zijn in Barcelona de straat op gegaan om te protesteren tegen de arrestatie van de vroegere leider Carles Puigdemont. Die werd aangehouden nadat hij vanuit Denemarken Duitsland binnen was gereden vanwege een internationaal arrestatiebevel dat door Spanje is uitgevaardigd.
Vanmiddag wordt door het Catalaanse parlement in Barcelona een nieuwe president gekozen. Dat wordt niet de huidige leider Carles Puigdemont, want hij trok zich zo’n anderhalve week geleden terug als kandidaat. Maar de persoon die hij naar voren schoof, Jordi Sánchez, zit in de gevangenis.
De vroegere Catalaanse leider Carles Puigdemont trekt zich terug als kandidaat voor het presidentschap van Catalonië. Hij maakte eerder vandaag via social media bekend dat hij 'voorlopig afziet' van het presidentschap om de weg voor een nieuwe regering vrij te maken.
De herbenoeming van Puigdemont tot regiopremier van Catalonië is uitgesteld. Dat heeft de Catalaanse parlementsvoorzitter Roger Torrent besloten. Puigdemont is de enige kandidaat, maar hij zit in België. Hij kan alleen beëdigd worden als hij fysiek aanwezig is, alleen dan wordt hij opgepakt.
Vandaag kiest het Catalaanse parlement een nieuwe regiopremier. De enige kandidaat is de naar Brussel gevluchte Carles Puigdemont. Als hij terugkeert riskeert hij gearresteerd te worden. 'De spanning is tot het laatste moment te snijden', zegt correspondent Lex Rietman..
Carles Puigdemont, de voortvluchtige Catalaanse ex-premier, is nog altijd een vrij man. Het Spaanse OM wilde hem oppakken nu hij in Denemarken is, maar een Spaanse opperrechter stak daar vandaag een stokje voor.
Vandaag in Spitsuur: wordt de Catalaanse president Puigdemont gearresteerd in Denemarken? Verder liggen Amerikaanse overheids diensten plat. En stijgt onze koopkracht nog niet, ondanks groeiende economie.
Als er geen problemen in Spanje waren geweest, was er een klein plusje geweest in het aandelenpakket. Er zitten namelijk wat Spaanse aandelen in het mandje, en die staan onder druk door de toep van onafhankelijkheid in Catalonië. Hoe wereldpolitiek invloed kan hebben op je beleggingen...
Geen idee of Mariano Rajoy een liefhebber is van Hollywood comedy, maar het lijkt alsof de Spaanse premier zo is weggelopen uit Goundhog Day. In Rajoy’s geval gaat het om de onafhankelijkheid van Catalonië, een nachtmerrie waaruit hij zich niet los weet te wurmen.
De Spaanse premier wil praten met de leider van de Spaansgezinde partij. Maar ze kan helemaal geen meerderheid bij elkaar krijgen voor een regering, zegt correspondent Lex Rietkamp.
De Catalaanse separatisten behaalden gisteren bij de regionale verkiezingen een meerderheid. Een uitslag die voor de economie niet goed is, zegt BNR's macro-econoom Kees de Kort.
De separatistische partijen in Catalonië hebben bij de regionale parlementsverkiezingen een meerderheid behaald. Nadat bijna alle stemmen waren geteld bleek dat de drie partijen die onafhankelijkheid nastreven samen zeventig zetels hebben behaald.
De Catalanen kiezen vandaag een nieuw parlement. De opkomst is erg hoog maar er is ook al een aantal gevallen van stemfraude bekend. Na 76 procent van de stemmen geteld te hebben, lijken de separatisten op een meerderheid af te stevenen.
De Catalanen kiezen vandaag een nieuwe volksvertegenwoordiging. Het vorige parlement werd ontbonden door Madrid nadat de onafhankelijkheid uitriep.
Een maand na het uitroepen van de onafhankelijkheid lijken prominente Catalaanse separatisten die gevangen zitten, zich toch neer te leggen bij het gezag in Madrid. In een verzoek om vrijlating aan de rechter zweren ze trouw aan de Spaanse grondwet, vertelt correspondent Lex Rietman.