Coronavirus

Alle berichtgeving van BNR over het coronavirus, dat inmiddels als pandemie de wereld in zijn greep weet te houden.

Scholen en ouders roepen op: 'houd kerstvakantie op twee weken'

Het Outbreak Management Team adviseerde het demissionaire kabinet vorige week om de kerstvakantie te verlengen, om zo de oplopende coronabesmettingen terug te dringen. Maar ouders en schoolbesturen roepen samen op om de scholen na twee weken kerstvakantie gewoon weer te openen. 'Houd daar waar het kan de scholen open', zegt Petra van Haren van de Algemene Vereniging Schoolleiders.

'Het is onwaarschijnlijk dat huidige vaccins werken tegen omikronvariant'

Het is onwaarschijnlijk dat de huidige coronavaccins even effectief zullen zijn tegen de nieuwe omikronvariant. Dat zegt de topman van biotechbedrijf en vaccinmaker Moderna, Stéphane Bancel, tegen de Britse zakenkrant Financial Times. Toch weet niemand precies hoe gevaarlijk of mild de nieuwe variant is. 'Als deze variant besmettelijker is maar minder gevaarlijk dan de deltavariant, dan zijn we eigenlijk op de goede weg', zegt immunoloog Ger Rijkers.

Zorgen over economische impact door omikronvariant, 'maar economie kan het waarschijnlijk aan'

De omikronvariant duikt overal in Europa op en steeds meer landen nemen opnieuw maatregelen om de besmettingen in te dammen en verdere beperkingen te voorkomen. Deze extra maatregelen hebben economische gevolgen, maar volgens Bert Colijn, senior econoom bij ING, kan onze economie het aan: 'Als je naar eerdere golven kijkt, zie je dat je een lockdown toch weer goed te boven kan komen als je daarbij de juiste steun aanbiedt.'

'Stel dat in vliegtuig werd opgepakt hoeven niet voor snelrechter te verschijnen'

Het Spaans-Portugese stel dat zondag op Schiphol werd aangehouden omdat ze uit een quarantainehotel zouden zijn gevlucht, hoeft toch niet voor te komen in een snelrechtzitting. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie in Groningen aan BNR, nadat maandagavond vanuit de Spaanse ambassade een bericht bij het stel was gekomen dat er een zitting aan kwam en dat ze een advocaat nodig zouden hebben. Dat bericht kwam bij hen binnen tijdens een gesprek dat de redactie van BNR met ze voerde.