
De Wereld
Scherpe analyses over de internationale politiek.
China verstevigt zijn greep op Hong Kong door de vrije pers aan te pakken. Eind vorig jaar viel de politie het onafhankelijke Stand News binnen en werden zeven mensen gearresteerd. Andere onafhankelijke nieuwswebsites Citizen News en Mad Dog Daily stopten op 4 januari. 'Het gaat hier om prodemocratische kranten en websites', zegt voormalig CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier in BNR De Wereld.
Hij was de wonderboy van de Europese conservatief-rechtse politiek. Nu neemt de Sebastian Kurz er afscheid van. De Oostenrijkse oud-bondskanselier wordt achtervolgd door een corruptieschandaal. Daardoor besloot hij eerder al om zijn ambt neer te leggen, maar nu stapt hij dus helemaal uit de Oostenrijkse politiek. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn legt uit waarom Kurz tot dit besluit is gekomen.
Verkiezingen hadden de rust in Irak terug moeten brengen, maar daar is nog geen sprake van. De politiek is versplinterd en de Iraakse premier Kadhemi ontsnapte ternauwernood aan een aanslag. Bernard Hammelburg praat erover met Jeanine Hennis, VN-gezant in Irak.
Democraten zijn kritisch op president Biden. Sommigen vinden hem niet zichtbaar genoeg. Tegelijk meldt het Witte Huis dat Biden ook in 2024 mee wil doen aan de verkiezingen. Of Trump mee gaat doen wil hij nog niet zeggen, maar zijn team werkt al wel aan peilingen. Daarover Amerika-correspondent Jan Postma.
De Turkse president Erdogan wil een prominente tegenstander graag opsluiten. Dat kan leiden tot grote economische gevolgen voor het land, terwijl de lira op een dieptepunt staat en de steun voor Erdogan onder de bevolking afneemt. Bernard Hammelburg praat erover met Turkije-correspondent Joost Lagendijk.
Europa is weer een lappendeken aan het worden van coronamaatregelen. Zo heeft Oostenrijk een lockdown voor gevaccineerden, moet je in Italië ook op je werk je coronapas laten zien, en heeft België een thuiswerkverplichting. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn zet de Europese landen op een rijtje en legt uit wat de Europese Commissie hiermee aan moet. Ook in de studio aanwezig: microbioloog Roel Coutinho.
Nederland had eerder moeten beginnen met de boostervaccinaties tegen het coronavirus. Dat zegt Roel Coutinho, microbioloog en oud-directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. Ook vind hij dat het in Nederland ontbreekt aan 'inspirerend leiderschap' in de coronacrisis in vergelijking met sommige andere landen.
Duizenden vluchtelingen proberen vanuit Belarus EU-lidstaten Polen, Letland en Litouwen te bereiken. President Loekasjenko van Belarus laat de vluchtelingen ophalen uit Irak en Afghanistan om de EU onder druk te zetten. Nu de NAVO en Rusland zich ermee bemoeien is het uitgemond in een geopolitieke kwestie. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn komt met de laatste stand van zaken, samen met oud-Rusland-correspondent Michel Krielaars.
De EU wil China's Nieuwe Zijderoute te lijf gaan met een koekje van eigen deeg. Het wil zijn eigen toegangspoort opzetten voor landen om zich aan te sluiten bij Europa. Twee maanden nadat Ursula von der Leyen dit plan aankondigde weet nog niemand hoe deze toegangspoort eruit moet zien. Daarover CDA-Europarlementariër Tom Berendsen. En Michel Krielaars, chef boeken van NRC en oud-Rusland-correspondent dook in de wereld van Russische componisten in de tijd van Stalin.
Wereldleiders waarschuwen voor de ernstige gevolgen die klimaatverandering kan hebben op de klimaattop COP26 in Glasgow. Maar het is tijd voor een nieuw verhaal. Dat zegt Tim van Hattum, programmaleider klimaat van de Wageningen University & Research, in een speciale klimaatuitzending van De Wereld vanaf de campus van Wageningen.
De hele geopolitieke wereld kijkt vanaf maandag twee weken lang naar Glasgow voor de klimaattop COP26. Bernard Hammelburg blikt met Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie en verantwoordelijk voor de Green Deal, vooruit op die klimaattop en bespreekt de voortgang van zijn Fit for 55-visie.
Het evenementencentrum waar de klimaattop in Glasgow gehouden wordt biedt, naast een plek voor formele onderhandelingen, ook genoeg wandelgangen voor tête-à-têtes over gevoelige onderwerpen. Eén zo'n gevoelig onderwerp is het EU Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM). Europa-verslaggever Geert Jan Hahn legt uit wat dat is en waarom het zo gevoelig ligt.
Vanaf vandaag hoor je de bijdrage van Jan Postma in BNR De Wereld elke week als podcast. In Virginia wordt nu hard campagne gevoerd voor de gouverneursverkiezingen in november. Uiteraard is daarin ook een grote rol weggelegd voor oud-president Donald Trump.
Nederland wil nog zeker 2.000 Afghaanse tolken naar Nederland halen. Dat veel van die tolken gevaar lopen blijkt nu bekend is geworden dat er een tolk is vermoord in Afghanistan. Daarover CDA-defensiewoordvoerder Derk Boswijk. En Warschau en Brussel staan lijnrecht tegenover elkaar. Wat kan de EU doen tegen landen die zich niet aan de regels willen houden? Daarover hoogleraar recht en politiek John Morijn.
De Europese Commissie heeft deze week zijn Arctische strategie gepresenteerd. Dat doet de vraag rijzen wat Europa te zoeken heeft op de Noordpool. 'Volgens de EU best veel', legt Europa-correspondent Stefan de Vries uit. 'Lidstaten Zweden en Finland liggen binnen de Poolcirkel. De EU wil meewerken aan een vreedzaam, duurzaam en welvarend Noordpoolgebied.
Europa is erg afhankelijk van China, en dat niet alleen. Ook de invloed van China binnen Europa neemt steeds verder toe. Zorgwekkend vindt VVD-buitenlandwoordvoerder Ruben Brekelmans. En Noord-Korea laat zijn spierballen weer eens zien met nieuwe raketten, tegelijkertijd gaat het bar slecht in het land. Daarover hoogleraar Koreastudies Remco Breuker.
President Biden moet allerlei mensen benoemen op diplomatieke posten. Er is alleen één iemand die dwarsligt: Ted Cruz. De Senator en voormalig presidentskandidaat zorgt voor flink wat irritatie in Washington. Tegelijk blijft de weerstand tegen dokter Fauci en de coronavaccinaties groot in de Amerikaanse politiek. Amerika-correspondent Jan Postma legt uit hoe dat zit.
Niet de grote winnaar SPD, maar de kleinere winnaars De Groenen en de liberale FDP hebben de sleutel voor de kabinetsformatie in Duitsland in handen. Allebei zijn het progressieve partijen, maar er zijn ook grote verschillen zichtbaar. Bernard Hammelburg praat erover met FDP-Bondsdaglid Otto Fricke. En de uitkomst van de verkiezingen gaat hoe dan ook invloed hebben op de verhoudingen in Europa. Daarover Mathieu Segers, hoogleraar Europese geschiedenis en integratie aan de Maastricht University.
Een belangrijke week voor president Biden. Zo zette hij alles op alles om een shut down te voorkomen. De Democraten en Republikeinen onderhandelen stevig, maar niet non-stop. Woensdagavond vond er een honkbalwedstrijd plaats voor Congresleden. Een traditie in de Amerikaanse politiek. Daarover Amerika-correspondent Jan Postma.
President Biden heeft het moeilijk. Zo is er veel te doen rond het AUKUS-pact met Australië en het Verenigd Koninkrijk, maar ook in Washington gaat het niet van een leien dakje. De neuzen staan niet dezelfde kant op, ook niet binnen zijn eigen partij. Daarom nodigde Biden Democraten uit in het Witte Huis. Daarover Amerikacorrespondent Jan Postma.
De Europese Unie - onder aanvoering van Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen - is boos vanwege de totstandkoming van het AUKUS-pact tussen de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Vooral de manier waarop Frankrijk is gepasseerd doet Brussel pijn. Daarover Europa-correspondent Stefan de Vries.
Net als in de rest van de wereld wordt er ook in Europa onderscheid gemaakt in een tijd voor en na 9/11. Toch is er in Europa ook een voor en na 2015, na de aanslagen in Parijs, Brussel en de grote vluchtelingencrisis. Sindsdien wordt er meer samengewerkt in Europa op het gebied van terrorismebestrijding, maar het kan nog altijd beter. Daarover schuift Europaverslaggever Geert Jan Hahn aan.
De Duitse verkiezingscampagne is ongekend fel. De CDU-kandidaat die de vertrekkende Angela Merkel als opvolger had klaargestoomd, is uit beeld verdwenen en ook binnen andere partijen verloopt de campagne niet vlekkeloos, weet René Cuperus, verbonden aan Instituut Clingendael en het Duitsland Instituut van de Universiteit van Amsterdam.
In BNR De Wereld vandaag een debat tussen voormalig minister van Defensie Eimert van Middelkoop en Luitenant-kolonel Mirjam Grandia, militair en schrijver van een proefschrift over de besluitvorming rondom de missies in Uruzgan. Vanmiddag om 15u op BNR.