
Dit is de Crisis
Iedere dag om 7.08 in De Ochtendspits: Dit is de Crisis, waarin een branche, bedrijf of econoom ingaat op de impact van de crisis in zijn of haar branche.
Juristen in het callcenter van CNV worden overspoeld met telefoontjes over rechtsbijstand. Werkgevers wijzigen massaal arbeidsvoorwaarden, zonder overleg, meent Piet Fortuin, voorzitter van de vakbond.
Wat is de economische impact van het coronavirus? In gesprekken met verschillende beroepsgroepen proberen we daar een beeld van te krijgen. Vandaag: de mobiliteitssector. Bovag-voorzitter Han ten Broeke.
Bijna 60 procent van de bedrijven in de technologische industrie verwacht binnen een jaar in liquiditeitsproblemen te komen, blijkt uit een enquête van branchevereniging FME. Ook wordt er gevreesd voor ontslagen.
De transportsector wordt hard geraakt door de coronacrisis. Maar liefst 70 procent van de leden van brancheorganisatie TLN ziet de omzet dalen, gemiddeld met 29 procent. Tien procent heeft acute liquiditeitsproblemen.
De schoonmaakbranche roept de overheid op om de NOW-regeling voor de sector langer in stand te houden. Dat is hard nodig, nu blijkt dat sommige schoonmaakbedrijven nauwelijks omzet draaien zolang festivals en hotelovernachtingen uitblijven.
De metaalsector verwacht flinke klappen later dit jaar. De vooruitzichten zijn daar somber. Er worden voor het tweede kwartaal dramatische cijfers verwacht. 80 procent van de bedrijven in de metaalsector ondervindt nu al problemen en meer dan 40 procent maakt gebruik van de NOW-regeling om het hoofd boven water te houden.
Wat is de economische impact van de coronacrisis? In gesprekken met verschillende beroepsgroepen, proberen we daar een beeld van te krijgen. Vandaag de podiumkunsten. Nu de zalen leeg blijven, wordt de sector keihard getroffen.
Juweliers en goudsmeden luiden de noodklok. Als er straks geen tweede steunpakket van de overheid komt vallen heel veel bedrijven om, zegt Patrick Thio van de Federatie Goud en Zilver, de branchevereniging voor zo'n 700 goudsmeden en juweliers.
Ook telers, veilers en handelaren van groente en fruit worden hard geraakt door de coronacrisis. Sommige gespecialiseerde telers zijn zelfs 100 procent van hun omzet kwijt. Maar ook het importeren van exotisch fruit is door de coronacrisis plots heel lastig geworden.
Driekwart van de architectenbureaus verwacht een daling van het aantal nieuwe opdrachten en van de omzet over dit hele jaar. En eenderde verwacht een daling in het aantal medewerkers. Zo blijkt uit een conjunctuur-meting van BNA, de branchevereniging voor Nederlandse Architectenbureaus.
Driekwart van de installateurs verwacht een omzetdaling in april en mei ten opzichte van vorig jaar. 'Dit gaat de werkgelegenheid raken, primair de flexibele schil', zegt voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland.
Welke impact heeft de coronacrisis op onze economie? In onze nieuwe rubriek Dit is de Crisis proberen we daar een beeld van te krijgen. Aan de hand van gesprekken met mensen uit verschillende beroepsgroepen.
De crisis in de luchtvaart als gevolg van de coronacrisis zal de komst van een vliegtaks niet tegenhouden. Dat kan kansen bieden, als de hogere ticketprijzen worden benut voor verdere innovatie en verduurzaming op Europees niveau, zegt Roel Hellemons, CEO van Eindhoven Airport.