Door de Coronacrisis

Hoe komen we uit de coronacrisis en pakken we de draad weer op?

OMT-voorzitter Van Dissel nog niet bezorgd over nieuwe coronagolf

RIVM-directeur en voorzitter van het Outbreak Management Team (OMT) Jaap van Dissel vindt het te vroeg om te zeggen of extra maatregelen nodig zijn, nu het aantal coronabesmettingen weer oploopt. In een interview met het AD zegt hij zaterdag wel rekening te houden met een serieuze opleving van het virus in het najaar en met nieuwe vaccinatierondes. Binnenkort praat Van Dissel het OMT bij.

CPB-directeur: Nederlandse economie is robuust

De Nederlandse financiële sector kan tegen een stootje, ook nu zich verschillende risico's aandienen zoals de oorlog in Oekraïne en de hoge prijzen die hieruit volgen. Maar een opeenstapeling van dit soort crises kan wel een groot gevaar vormen. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in het nieuwe Risicorapport Financiële Markten dat dinsdagmiddag werd gepubliceerd.

Miljarden aan coronasteun krijgt de Belastingdienst niet terug: 'bedrijven kunnen het niet betalen'

Een stuk meer bedrijven dan eerst gedacht kunnen de uitgestelde belastingaanslagen niet terugbetalen. Dit betreft zo'n 30 procent van de bijna 300.000 bedrijven die uitstel van betaling hebben gekregen tijdens corona, aldus staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) gisteravond in de Tweede Kamer. Hierdoor kan het Kabinet zo'n zes miljard euro aan terugbetalingen mislopen. 'We hebben het met z'n allen zien aankomen', zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland (ONL).

Mogelijk dit najaar al extra vaccinatierondes tegen corona

De volgende vaccinatieronde tegen het coronavirus is mogelijk al in september. Daarbij is het denkbaar dat er in de winter meerdere vaccinatierondes komen. Dat zegt minister Kuipers van Volksgezondheid tegen de vaste Kamercommissie van VWS. Ook zegt hij dat de kans groot is dat er tegen die tijd vaccins 'op maat' beschikbaar zijn. 'We moeten niet vergeten dat als je nu corona krijgt, dat je wel een andere variant krijgt. Je bent gevaccineerd tegen een variant die eigenlijk helemaal niet meer voorkomt', zegt Bert Niesters, Viroloog en hoogleraar bij het UMC Groningen.

KLM breidt aantal vluchten uit: bijna op pre-coronaniveau

KLM breidt het aantal vluchten uit naar in totaal 16 miljoen stoelen. Hierdoor heeft KLM 'bijna weer dezelfde capaciteit als voor de coronacrisis in 2019'. Van maart tot en met oktober vliegt KLM naar 96 Europese en 71 intercontinentale bestemmingen. 'In frequenties en stoelen lopen we wel iets achter, maar het gaat gelukkig weer de goede kant op', zegt directeur Bas Gerressen van KLM Nederland.

Corona en oorlog Oekraïne raken Sri Lanka hard: 'kunnen schulden niet meer betalen'

Sri Lanka dreigt door een hevige economische crisis niet meer aan zijn financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Het Zuid-Aziatische land heeft door de coronacrisis veel inkomsten uit toerisme verloren en door de oorlog in Oekraïne komen er geen Oekraïners, Russen en Belarussen meer voor vakantie naar het eiland. Tegelijkertijd moeten Sri Lankanen veel meer betalen voor de import van olie door de sterk gestegen prijzen.

Gezondheidsraad adviseert tweede boosterprik voor 70-plussers en andere risicogroepen

Vier risicogroepen zouden de kans moeten krijgen om op korte termijn een tweede boosterprik tegen het coronavirus te halen. Dat adviseert de Gezondheidsraad vrijdagochtend. Het gaat om mensen van 70 jaar en ouder, volwassenen met het syndroom van Down, volwassenen met een ernstige immuunstoornis en bewoners van verpleeghuizen.

CBS: Energierekening dit jaar gemiddeld 1300 euro hoger

De energienota is in een jaar tijd zeker 85 procent hoger geworden. Een huishouden dat gemiddeld verbruikt, is daardoor jaarlijks gemiddeld 1300 euro méér kwijt aan gas en licht. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. 'Elk huishouden verbruikt anders, maar een significantie prijsstijging is niet meer te weg te denken', zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS.

Ziekenhuisbaas over verwachte omikronpiek: 'dat kunnen we gewoon aan'

Tijdens de persconferentie afgelopen dinsdag maakte het kabinet nieuwe versoepelingen bekend, die hoogstwaarschijnlijk zullen leiden tot een piek in het aantal coronabesmettingen met de omikronvariant. Volgens Ivo van Schaik, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Spaarne Gasthuis, is het echter niet nodig om ons even veel zorgen te maken als bij de deltapiek. 'Feitelijk is het zo dat we gewoon mensen hebben die we kunnen inzetten. Ik maak me veel meer zorgen over het ziekteverzuim op dit moment dan over de hoeveelheid bedden.'

Evenementenbranche over versoepelingen: 'kunnen we niks mee'

Het nachtleven en de evenementenbranche zijn niet te spreken over de versoepelingen die het kabinet dinsdagavond tijdens de persconferentie doorvoerde. Het kabinet wil evenementen onder een aantal voorwaarden toestaan, maar die versoepelingen stellen volgens deze sectoren niets voor. 'Het gevoel dat je daar dankjewel voor moet zeggen, schoot bij ons in verkeerde keelgat', zegt Jolanda Jansen, directeur van Ahoy Rotterdam en ook van de Alliantie van Evenementenbouwers.

Bierbrouwers in de startblokken voor heropening: 'We kunnen niet wachten'

De vereniging Nederlandse Bierbrouwers staat in de startblokken om de horeca snel van bier te voorzien zodra het kabinet daar het groene licht voor geeft. ‘We kunnen niet wachten! Het is de hoogste tijd dat óók de horeca open gaat. Horecaondernemers verdienen het om weer te mogen ondernemen', zegt directeur Lucie Wigboldus van de vereniging Nederlandse Brouwers.

Bruls: 'horeca en cultuur moeten gewoon open en snel'

'De horeca- en de cultuursector moeten zo snel mogelijk geopend worden. Het kabinet moet daar vrijdagmiddag een knoop over doorhakken en niet wachten tot dinsdag. Er moet versoepeld worden, want het huidige coronabeleid valt niet meer uit te leggen. De horeca moet gewoon hetzelfde behandeld worden als winkels en sportscholen.' Dat heeft de voorzitter van het Veiligheidsberaad, burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, vrijdag gezegd in het radioprogramma Sven op 1.

Protestactie cultuursector: 'Je krijgt een concert tijdens knipbeurt'

De cultuursector wil ook bij stijgende coronacijfers openblijven. Daarvoor hebben de culturele organisaties vandaag een routekaart gepresenteerd. Ook wordt er door het hele land actie gevoerd, waarbij theaters en musea opengaan als kapsalon of sportschool. 'Wachtend op een knipbeurt krijg je dan een concert of een theaterstuk opgevoerd', vertelt verslaggever Hugo Reitsma.

Cultuursector komt met eigen routekaart: 'We hebben een veilige situatie'

In de cultuursector is veel frustratie over het zogenoemde jojobeleid van het kabinet. Daarom neemt de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) vandaag het heft in eigen handen en presenteert het een eigen openings- en herstelplan voor de culturele en creatieve sector. 'Er staat nergens in het OMT-advies dat theaters dicht moeten omdat ze onveilig zijn. En dat vind ik zo ingewikkeld. We hebben namelijk wél een veilige situatie', zegt Siebe Weide, waarnemend directeur van de VSCD.

Cultuursector: 'Niet uit te leggen dat er nog niet eens een plan is voor heropening'

Niet-essentiële winkels en kappers mogen morgen toch open zonder afspraak tot 17:00 uur. Dat meldden Haagse bronnen vandaag. Eerder was ook al uitgelekt dat er versoepelingen komen voor het onderwijs en de sportscholen, maar de horeca en cultuursector moeten moeten nog langer geduld hebben. 'Maar als je ergens wil zitten waar het veilig is, dan is dat wel het theater of de bioscoop', zegt Boris van der Ham, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters.