
Duitsland
Volg hier al het nieuws uit en over Duitsland.
Het is dag 83 van de oorlog in Oekraïne. Oekraïne heeft de vredesonderhandelingen met Rusland dinsdag opgeschort. Volg dit liveblog voor relevante updates over het conflict.
Oekraïne gaat dag 67 in van de oorlog met Rusland. De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zondag in Kiev een ontmoeting gehad met de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi. Ze bedankte de president en sprak haar steun uit voor de strijd die Oekraïne voert.
Een bijzondere week in Duitsland, want het land gaat tanks leveren aan Oekraïne. De Duitse Bondsdag heeft donderdag in grote meerderheid ingestemd met het leveren van zware wapens. Dit ligt gevoelig in Duitsland, vanwege het oorlogsverleden. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz is tegen de levering van de wapens.
Steeds meer Westerse landen doen de belofte om zware wapens leveren aan Oekraïne. Van tanks tot gevechtsvliegtuigen. Ook Nederland, Frankrijk en Duitsland hebben die belofte gedaan. Materieel van een andere orde, wat betekent dat voor de oorlog?
De Verenigde Staten organiseren een Oekraïne-conferentie in Duitsland. Hoewel het officieel niet in NAVO-verband is, zullen vertegenwoordigers van zeker 20 bondgenoten aanwezig zijn. Met de top wil de VS de samenwerking tussen het Amerikaanse leger en de Europese legers versterken, maar volgens Duitsland-correspondent Derk Marseille is de top ook bedoeld om de druk op de Duitse regering te verhogen om zware wapens te leveren aan Oekraïne.
De Duitse buitenlandminister Annalena Baerbock is al twee dagen onderweg voor haar driedaagse tour door de Baltische staten. En dat terwijl bondskanselier Olaf Scholz in eigen land enorm onder vuur ligt omdat hij weigert - of aarzelt - om zware wapens aan Oekraïne te leveren. Een tweestrijd dus voor Baerbock, waarin ze moet balanceren tussen een terughoudende Scholz en haar eigen partijlijn, die het liefst volledige steun voor de Baltische staten zou uitspreken.
In een nieuwe peiling geeft bijna vijftig procent van de deelnemende Duitsers aan dat ze niet tevreden zijn met hun bondskanselier Olaf Scholz. Slechts 38 procent is wel tevreden. Niet eerder was Duitsland zo ontevreden met het werk van hun bondskanselier. Daarmee scoort Scholz slechter dan ooit, in zijn nog relatief korte ambtstermijn. 'Het is een historisch lage peiling, maar wat heeft hij al een boel voor zijn kiezen gehad', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille.
Steinmeier wilde afreizen samen met de presidenten van Polen, Estland, Letland en Litouwen. Maar zijn bezoek is 'niet gewenst' volgens Steinmeier zelf. De andere presidenten zijn inmiddels onderweg naar Kiev.
Het is dag 48 van de oorlog in Oekraïne. Volg in dit liveblog het laatste nieuws over de oorlog en de gevolgen ervan.
Nationaliseer Gazprom op de Noordzee. Dat zegt directeur Donald Pols van Milieudefensie in BNR's Big Five. Volgens Pols zou Nederland hiermee verschillende vliegen in één klap slaan. 'Wat kun je doen om én klimaatverandering de baas te worden én minder afhankelijk te worden van Russisch gas én de financiering van de oorlog in Oekraïne terug te dringen? Nationaliseer Gazprom op de Noordzee.'
Ook de EU beschuldigt Rusland nu van oorlogsmisdaden. Dat staat te lezen in een verklaring van de EU-top in Brussel over de oorlog in Oekraïne. Russische troepen vallen de burgerbevolking aan en beschieten onder meer ziekenhuizen, scholen en schuilkelders beschieten.
Het Westen is volgens Osinga 'zwak geweest' in het 'lezen van autoritaire leiders', in de afgelopen dertig jaar.
Duitsland schudt nog altijd op zijn grondvesten na de toespraak van bondskanselier Scholz afgelopen zondag. In die toespraak werd een einde gemaakt aan de pacifistische buitenlandpolitiek die sinds de Tweede Wereldoorlog gold. Om het Duitse leger in staat te stellen actiever op te treden, wordt een bedrag vrijgemaakt van 100 miljard euro.
De ontwikkelingen rondom Oekraïne blijven spannend. President Zelensky zei in een persconferentie na afloop van zijn gesprek met bondskanselier Scholz gisterenavond dat hij een NATO-lidmaatschap niet uitsluit. Dat was een diplomatieke oplossingsrichting die gisteren juist werd voorgesteld door de Britten: als Oekraïne afstand zou doen van die wens, zou dat de kou uit de lucht halen.
Het gesprek tussen de Franse president Macron en de Russische president Poetin heeft een diplomatieke oplossing voor het conflict over Oekraïne een stukje dichterbij gebracht. Na afloop van het 5 uur durende gesprek in Moskou zei Poetin dat de Franse ideeën kunnen dienen als basis voor verdere gezamenlijke stappen.
Nederlanders in Oekraïne moeten een noodpakket gaan aanleggen en zich inmiddels afvragen of ze nog wel in het land willen blijven. Dat schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken aan Nederlanders in Oekraïne in een mail die is ingezien door de makers van de BNR-podcast Perestrojkast. VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans vindt het goed dat het ministerie expliciet de Nederlandse gemeenschap waarschuwt.
De Europese ministers voor Buitenlandse Zaken komen vandaag samen in Brussel om met een Europees antwoord te komen op de crisis in en rondom Oekraïne. Het doel van het overleg is om tot een gezamenlijk sanctiepakket te komen voor als Rusland het land binnenvalt, iets waar de lidstaten het tot nu toe niet over eens werden.
Na de verkiezingsnederlaag bij de parlementsverkiezingen van afgelopen najaar zit de CDU weer in de oppositie in het Duitse parlement. De unie van CDU en CSU moet zichzelf opnieuw uitvinden en de partijleden verkozen in december al Friedrich Merz tot nieuwe partijvoorzitter van de Duitse Christendemocraten. Het digitale partijcongres moet die keuze komende zaterdag officieel bekrachtigen. 'Het zal gaan tussen Merz en Armin Laschet, maar die valt er sowieso uit', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille.
Nee, er komt geen oorlog met Rusland, en het wordt tijd dat al die opgewonden standjes die over elkaar heen tuimelen met sombere voorspellingen en dreigende taal een beetje dimmen. Wat dan wel? Russische cyber-pesterijen, disinformatie-campagnes, intimidatie, misschien wat meer groene mannetjes in Oost-Oekraïne, maar meer wordt het niet.
Het CDU begeeft zich na zestien jaar niet meer in het machtscentrum van de Duitse politiek. Een nieuw gekozen partijleider zal een andere koers moeten gaan varen. Vanmiddag maakt de partij bekend wie de leden als nieuwe partijleider hebben verkozen.
De Federal Reserve (FED) gaat de coronasteun sneller afbouwen: de obligatieaankopen zouden in juni beëindigd worden, maar dat is verplaatst naar maart. Ook verwacht de bank de komende jaren meerdere renteverhogingen.
Frankrijk voert donderdag strenge inreisbeperkingen in voor mensen die vanuit het Verenigd Koninkrijk in het land arriveren. Zo moeten reizigers onder meer zeven dagen in quarantaine na aankomst, meldt de televisiezender BFM TV op basis van informatie van een regeringswoordvoerder.
De traditionele, drukke decembertop van de EU-leiders in Brussel duurt uitzonderlijk maar één dag. De laatste EU-top van 2021 is ook de eerste in zestien jaar zonder de vertrouwde aanwezigheid van de Duitse nu ex-bondskanselier Angela Merkel. Om 10.00 uur begint het 'koffiekennismakingsmoment', aldus een hoge diplomaat, voor de meeste EU-leiders met haar opvolger Olaf Scholz.
Bernard Hammelburg spreekt met Ben Knapen, de demissionair minister van Buitenlandse Zaken. De relatie met Rusland staat onder druk nu Amerika aanwijzingen heeft voor een mogelijke Russische inval in Oekraïne, Duitsland gaat verder zonder Angela Merkel en de val van Afghanistan houdt politiek Den Haag nog altijd bezig. Ondertussen wordt Europa verrast door de politieke boycot van de Olympische Spelen door onder meer de VS.
Daags na zijn beëdiging als bondskanselier staat er donderdag direct een hoop in de agenda van Olaf Scholz. Zowel in de Bondsdag als in een conferentie met de zestien minister-presidenten van de bondsstaten gaat het over de vaccinatieplicht en de protesten daartegen.
Olaf Schulz is door het Duitse parlement verkozen tot bondskanselier. Zijn aantreden luidt ook het einde in van de zestienjarige regeringsperiode van christendemocraat Angela Merkel.
In Duitsland heeft Scholz het stokje overgenomen van Angela Merkel en macro-econoom en BNR-commentator Kees de Kort vindt de toekomstige rol van Duitsland eigenlijk geen goed nieuws voor de eurozone.
16 jaar lang zat ze er maar liefst: 'die Mutti' van Duitsland. Vandaag komt er een einde aan het tijdperk Angela Merkel en dat geldt niet alleen voor onze Oosterburen, maar eigenlijk voor heel Europa.
De Russische president Poetin en zijn Amerikaanse ambtgenoot Biden hebben ruim twee uur gevideobeld over de hoog opgelopen spanningen rond Oekraïne. De Amerikanen vrezen dat Moskou een invasie plant, wat de Russen met klem ontkennen. Voorafgaand aan het gesprek zeiden woordvoerders dat de presidenten zullen hameren op de 'rode lijnen'. 'Het gesprek had geen enkele verrassing', zegt Rusland-correspondent Joost Bosman.
De Duitse minister van Gezondheid, Jens Spahn, zegt dat hij tegen de algemene vaccinatieplicht gaat stemmen in het parlement. De krant Rheinische Post meldt dat Spahn, lid van de christendemocratische CDU, vrijdagochtend zei dat hij erg sceptisch is tegenover het verplicht inenten van mensen.