DOSSIER

Bondskanselier Angela Merkel stelt zich niet meer herkiesbaar als leider van de CDU. Haar stap komt na een reeks teleurstellende uitslagen bij regionale verkiezingen, waar haar partij steeds meer stemmen verloor. Volg hier al het politieke nieuws uit Duitsland, met onder meer berichtgeving van onze correspondent Derk Marseille.

Duitsland

Volg hier al het nieuws uit en over Duitsland.

VS voert druk op Duitsland op met Oekraïne-conferentie

De Verenigde Staten organiseren een Oekraïne-conferentie in Duitsland. Hoewel het officieel niet in NAVO-verband is, zullen vertegenwoordigers van zeker 20 bondgenoten aanwezig zijn. Met de top wil de VS de samenwerking tussen het Amerikaanse leger en de Europese legers versterken, maar volgens Duitsland-correspondent Derk Marseille is de top ook bedoeld om de druk op de Duitse regering te verhogen om zware wapens te leveren aan Oekraïne.

'Poetin kan onenigheid in Duitse coalitie als overwinning zien'

De Duitse buitenlandminister Annalena Baerbock is al twee dagen onderweg voor haar driedaagse tour door de Baltische staten. En dat terwijl bondskanselier Olaf Scholz in eigen land enorm onder vuur ligt omdat hij weigert - of aarzelt - om zware wapens aan Oekraïne te leveren. Een tweestrijd dus voor Baerbock, waarin ze moet balanceren tussen een terughoudende Scholz en haar eigen partijlijn, die het liefst volledige steun voor de Baltische staten zou uitspreken.

Bondskanselier Scholz scoort slechter dan ooit: bijna helft van Duitsers ontevreden

In een nieuwe peiling geeft bijna vijftig procent van de deelnemende Duitsers aan dat ze niet tevreden zijn met hun bondskanselier Olaf Scholz. Slechts 38 procent is wel tevreden. Niet eerder was Duitsland zo ontevreden met het werk van hun bondskanselier. Daarmee scoort Scholz slechter dan ooit, in zijn nog relatief korte ambtstermijn. 'Het is een historisch lage peiling, maar wat heeft hij al een boel voor zijn kiezen gehad', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille.

Milieudefensie: Nationaliseer Gazprom op de Noordzee

Nationaliseer Gazprom op de Noordzee. Dat zegt directeur Donald Pols van Milieudefensie in BNR's Big Five. Volgens Pols zou Nederland hiermee verschillende vliegen in één klap slaan. 'Wat kun je doen om én klimaatverandering de baas te worden én minder afhankelijk te worden van Russisch gas én de financiering van de oorlog in Oekraïne terug te dringen? Nationaliseer Gazprom op de Noordzee.'

Oekraïne laat NAVO-wens niet vallen

De ontwikkelingen rondom Oekraïne blijven spannend. President Zelensky zei in een persconferentie na afloop van zijn gesprek met bondskanselier Scholz gisterenavond dat hij een NATO-lidmaatschap niet uitsluit. Dat was een diplomatieke oplossingsrichting die gisteren juist werd voorgesteld door de Britten: als Oekraïne afstand zou doen van die wens, zou dat de kou uit de lucht halen.

BuZa waarschuwt Nederlanders in Oekraïne

Nederlanders in Oekraïne moeten een noodpakket gaan aanleggen en zich inmiddels afvragen of ze nog wel in het land willen blijven. Dat schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken aan Nederlanders in Oekraïne in een mail die is ingezien door de makers van de BNR-podcast Perestrojkast. VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans vindt het goed dat het ministerie expliciet de Nederlandse gemeenschap waarschuwt.

Friedrich Merz moet Duitse CDU 'frisse start geven'

Na de verkiezingsnederlaag bij de parlementsverkiezingen van afgelopen najaar zit de CDU weer in de oppositie in het Duitse parlement. De unie van CDU en CSU moet zichzelf opnieuw uitvinden en de partijleden verkozen in december al Friedrich Merz tot nieuwe partijvoorzitter van de Duitse Christendemocraten. Het digitale partijcongres moet die keuze komende zaterdag officieel bekrachtigen. 'Het zal gaan tussen Merz en Armin Laschet, maar die valt er sowieso uit', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille.

Drukke EU-top, zonder Merkel en zonder Rutte

De traditionele, drukke decembertop van de EU-leiders in Brussel duurt uitzonderlijk maar één dag. De laatste EU-top van 2021 is ook de eerste in zestien jaar zonder de vertrouwde aanwezigheid van de Duitse nu ex-bondskanselier Angela Merkel. Om 10.00 uur begint het 'koffiekennismakingsmoment', aldus een hoge diplomaat, voor de meeste EU-leiders met haar opvolger Olaf Scholz.

Ben Knapen: landen verrast door Bidens politieke boycot Spelen

Bernard Hammelburg spreekt met Ben Knapen, de demissionair minister van Buitenlandse Zaken. De relatie met Rusland staat onder druk nu Amerika aanwijzingen heeft voor een mogelijke Russische inval in Oekraïne, Duitsland gaat verder zonder Angela Merkel en de val van Afghanistan houdt politiek Den Haag nog altijd bezig. Ondertussen wordt Europa verrast door de politieke boycot van de Olympische Spelen door onder meer de VS.

Overleg Biden-Poetin: weinig verrassingen

De Russische president Poetin en zijn Amerikaanse ambtgenoot Biden hebben ruim twee uur gevideobeld over de hoog opgelopen spanningen rond Oekraïne. De Amerikanen vrezen dat Moskou een invasie plant, wat de Russen met klem ontkennen. Voorafgaand aan het gesprek zeiden woordvoerders dat de presidenten zullen hameren op de 'rode lijnen'. 'Het gesprek had geen enkele verrassing', zegt Rusland-correspondent Joost Bosman.