DOSSIER

Emmanuel Macron is de jongste president die Frankrijk ooit heeft gehad. In mei 2017 betrad hij het Élysée. Hoe vergaat het Frankrijk onder zijn hoede? Volg het nieuws hier, onder meer van onze onze correspondent Eveline Bijlsma.

Frankrijk

Volg hier al het nieuws uit en over Frankrijk.

Opinie | Wantrouwen

De Franse presidentsverkiezingen zijn niet zozeer gewonnen door Emmanuel Macron, als wel verloren door Marine Le Pen. Veel kiezers brachten met tegenzin hun stem uit op de zittende president, om te voorkómen dat de rechts-populistische Le Pen zou winnen. De Fransen hadden het gevoel te moeten kiezen tussen twee kwaden. Daarom heeft Frankrijk de komende vier jaar een staatshoofd dat weliswaar de meeste stemmen kreeg, maar niet het vertrouwen van de Franse bevolking.

Encore une fois: Macron wint Franse presidentsverkiezingen

Emmanuel Macron is volgens de voorlopige officiële einduitslag herkozen tot president van Frankrijk met 58,55 procent van de stemmen. Zijn rechtse uitdager Marine Le Pen was in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen goed voor 41,45 procent, meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken na het tellen van alle uitgebrachte stemmen. De opkomst lag rond de 72 procent.

Liveblog | Exitpoll: Macron herkozen tot president van Frankrijk; Opkomst Franse verkiezingen vooralsnog lager dan in 2017

Emmanuel Macron is volgens de eerste prognose herkozen tot president van Frankrijk. De laatste Franse stembureaus sloten de deuren om 20.00 uur. Volgens de prognose heeft de rechts-populistische presidentskandidate Marine Le Pen de strijd tegen Macron in de tweede ronde net als in 2017 afgelegd. Volg hier het liveblog voor de laatste updates over de Franse presidentsverkiezingen.

Frankrijk naar de stembus: meer Macron of andere koers met Le Pen

De Fransen gaan zondag naar de stembus voor de slotronde van de presidentsverkiezingen. Zij kiezen tussen de zittende president Emmanuel Macron of de sterk nationalistische Marine Le Pen. Macron ligt in de peilingen voor op zijn uitdager Marine Le Pen. Hij kreeg in de eerste ronde 27,8 procent van de uitgebrachte stemmen en Le Pen 23,1 procent. Bijna een kwart van de stemgerechtigden kwam twee weken geleden niet opdagen.

Liveblog | Nederland stuurt pantservoertuigen naar Oekraïne

Het is de 55ste dag van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog lees je het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne en alle gevolgen ervan. In de regio Donetsk van Oost-Oekraïne kwamen gisteren vier mensen om het leven door Russische bombardementen, meldt de gouverneur. Er werd al verwacht dat de Russen daar een nieuw offensief zouden starten, nu ze de verovering van de Oekraïense hoofdstad Kiev hadden opgegeven.

'Franse verkiezingsprogramma's economisch totaal onhoudbaar'

De Fransen hebben geen Centraal Planbureau, zoals wij. Een onafhankelijke organisatie probeert daarom de verkiezingsprogramma's door te rekenen, waaruit blijkt dat alle verkiezingsprogramma's Frankrijk financieel in de problemen zullen brengen. ‘De plannen van Macron scoren iets minder slecht dan die van Le Pen’, zegt Europa-correspondent Stefan de Vries in BNR's podcast De Nieuwsdag.

Macron of Le Pen .. het worden sowieso spannende tijden voor Europa

De Fransen hebben niet zoiets als heen Centraal Planbureau, zoals wij. Een onafhankelijke organisatie probeert daarom de verkiezingsprogramma's door te rekenen. En dan blijkt dat álle verkiezingsprogramma's Frankrijk financieel in de problemen zullen brengen. En dan scoren de plannen van Macron iets minder slecht dan die van Le Pen, zegt Stefan de Vries, BNR's Europacorrespondent en oud-correspondent voor Frankrijk.

Komt er een gasboycot? 'Europa is met handen en voeten gebonden'

De roep om hardere sancties tegen Rusland neemt toe nu er beelden naar buiten komen van vermeende oorlogsmisdaden in Oekraïne. Woensdag komt de EU mogelijk al met een nieuw pakket. Toch is het niet waarschijnlijk dat er een gasboycot komt, het zwaarste middel dat de Europese Unie in handen heeft. 'Europa is met handen en voeten gebonden', zegt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.