Gemeenteraadsverkiezingen

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen besteden we ook op BNR Nieuwsradio en BNR.nl op verschillende manieren aandacht aan partijen, kandidaten, verkiezingsthema's en lokale bijzonderheden, onder meer via Esri-kaarten.

Gemeenteraadsverkiezingen '22: teleurstellende opkomst, maar feest lokale partijen

Het is de dag na de gemeenteraadsverkiezingen en inmiddels zijn vrijwel alle stemmen geteld. En zoals verwacht hebben de lokale partijen het dit jaar opnieuw goed gedaan. Vier jaar geleden werden zij gezamenlijk al de grootste van Nederland en dat is dit jaar ook het geval. De lokalen komen nu uit op iets meer dan 36 procent van de stemmen. Gezamenlijk haalden zij tot nu toe zo'n 3400 raadszetels, van de 8237 die er zijn.

Ondernemers betaalden sinds vorige gemeenteraadsverkiezingen fors meer ozb

Ondernemers hebben sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen in vrijwel elke gemeente flink meer onroerendezaakbelasting moeten betalen. Gemiddeld steeg het bedrag dat bedrijven kwijt waren aan ozb met ruim elf procent. Dat blijkt uit een analyse die BNR maakte, met cijfers van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden.

BNR-Uitblinkgemeente: Helmond 'jaagt aan' en bouwt daardoor flink door

Waar de colleges van de vier grote steden in de achterliggende raadsperiode hun eigen woningbouwambities niet hebben gerealiseerd en de woningnood onverminderd hoog blijft, zijn elders in het land positievere geluiden te horen. Helmond zag de woningvoorraad de afgelopen vier jaar al sneller groeien dan het landelijk gemiddelde, maar de prognose voor 2025 laat écht een forse toename zien. Het levert de Brabantse stad de titel BNR-uitblinkgemeente op het thema woningmarkt op.

BNR-uitblinkgemeente: Utrechtse wegen zijn aanzienlijk veiliger geworden

Wegen die beheerd worden door gemeenten zijn er het afgelopen jaar niet veiliger op geworden. Dat blijkt uit cijfers uit de STAR-ongevallendatabase, die BNR heeft opgevraagd. Ondanks dat, zijn er aardig wat gemeenten waar het aantal ongelukken juist flink is afgenomen. Zo reduceerde Utrecht het aantal ongevallen waarbij minmaal 1 gewonde of dode viel met zo'n 40 procent. Het levert ze de titel BNR-uitblinkgemeente in verkeersveiligheid op.