
Klimaatakkoord
Alles wat je moet weten over het Klimaatakkoord, dat afgelopen zomer werd gepresenteerd in Den Haag.
De internationale klimaatdoelen lopen gevaar als landen en bedrijven meer gaan investeren in fossiele brandstoffen. Dat zeggen Nederlandse klimaatwetenschappers, economen en activisten tegen het Financieel Dagblad. Zij reageren op een pleidooi van Shell-baas Ben van Beurden, die juist pleitte voor meer investeringen in fossiele projecten.
Europa en Nederland moeten zich strategisch en politiek voorbereiden op een situatie waarbij we geen gas meer uit Rusland krijgen. Dat zegt CDA-Europarlementariër in de EVP-fractie en klimaatchef voor die fractie Esther de Lange in BNR De Wereld. 'Ja, dat moeten we. Want als het gebeurt is het te laat om erover na te gaan denken'. De Lange vindt het verstandig dat de Europese Commissie een aantal voorstellen daartoe heeft liggen.
De Europese Commissie heeft goedkeuring gegeven voor staatssteun van lidstaten tot 5,4 miljard euro voor een belangrijk Europees waterstofproject. Volgens Brussel voldoet het voorgestelde project, IPCEI Hy2Tech genaamd, aan de voorwaarden van de Europese regels voor overheidssteun.
Nederland heeft in het eerste kwartaal 11 procent minder broeikasgassen uitgestoten dan vorig jaar, terwijl de economie juist meer groeit. Er werd een kwart minder aardgas gebruikt, en ook in de landbouw en industrie zijn grote dalingen in uitstoot te zien. 'Maar het is te optimistisch om te denken dat dit een structurele ommezwaai is', waarschuwt hoofdeconoom van het CBS Peter Hein van Mulligen.
Minister Kaag van Financiën komt met wetgeving, als de financiële sector niet méér duurzaam investeert. Onder meer banken, verzekeraars en pensioenfondsen moeten - uiterlijk begin volgend jaar - met plannen komen.
Shell geeft vandaag de jaarlijkse milieu- en sociaal bestuursupdate. Welke belofte kunnen we van Shell verwachten en wat dit betekent voor de aandeelhoudersvergadering over twee weken? ‘Nog steeds gaat meer dan 90 procent van het geld naar olie en gas. Dat gaat het Klimaatakkoord niet helpen', stelt Mark van Baal van beleggingsgroep Follow This.
Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor de deal tussen Lightyear en MyWheels, ongeldige rijbewijzen en de fietshelm.
Grote Nederlandse bedrijven weten opmerkelijk weinig over de eigen uitstoot. Dit zegt Milieudefensie dat 29 bedrijven - op straffe van een gang naar de rechter - om een klimaatplan had gevraagd. Alle bedrijven hebben gereageerd op het verzoek. Directeur Donald Pols is er heel blij mee.
De huidige krapte op de arbeidsmarkt is een struikelblok voor de energie-opgave waar Nederland voor staat. Dat stelt ABN Amro in een nieuw rapport. Ruim een derde van de vacatures die te maken hebben met de overgang naar duurzame energiebronnen blijkt onvervulbaar.
Het kabinet wil voor de bouw van extra windmolens op de Noordzee voor het eerst een beroep doen op het in het coalitieakkoord afgesproken Klimaatfonds. Het gaat om een bedrag van bijna 1,7 miljard euro, bedoeld voor onder meer scheepvaartveiligheid en noodzakelijke aanpassingen in de visserijsector.
Om onze klimaatdoelen te halen zijn er ruim 30 duizend extra mensen nodig. Maar ondertussen daalt juist het aanbod van goed opgeleid personeel. Daarvoor waarschuwt onderzoeksbureau Ecorys op BNR na onderzoek.
De productie van hernieuwbare energie in Nederland is afgelopen jaar met 13 procent gegroeid. Vooral de opwek van groene stroom met windparken op zee zat in de lift. Ook wordt er steeds meer groene stroom opgewekt met zonnepanelen. Toch zal de productie van hernieuwbare energie nog verder omhoog moeten om aan de doelstellingen uit het Energieakkoord te voldoen.
Met overstromingen dichtbij huis kwam klimaatverandering dit jaar schrikwekkend dichtbij. Het was ook het jaar van de klimaattop in Glasgow en een alarmerend IPCC rapport. Wat staat ons volgend jaar te wachten op het gebied van het klimaat? Dat legt klimaatonderzoeker en hoogleraar aan de TU Eindhoven Heleen de Coninck uit. 'Ik zie zeker heel veel potentieel in het coalitieakkoord, maar het is nog niet voldoende.'
De nieuwe regering van Duitsland heeft een additionele begroting goedgekeurd waarmee nog eens 60 miljard euro het klimaat- en transformatiefonds instroomt. Het kabinet onder leiding van de nieuwe bondskanselier Olaf Scholz keurde de nieuwe begroting unaniem goed.
Veel Nederlanders zijn sinds de pandemie een stuk milieubewuster gaan leven. Althans, die intentie hebben ze. Dat blijkt uit het recent gepubliceerde onderzoeksrapport ‘Code Groen’ van hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity. Bijna de helft van de Nederlanders, 44 procent, geeft aan zich sinds de pandemie meer zorgen te maken om het milieu.
Verzekeraar ASR geeft milieuvriendelijke boeren vijf of tien procent korting op de pachtsom van de landbouwgrond. Het concern vindt dat niet alleen boeren, maar de hele agrarische sector moet opdraaien voor de transitie naar duurzamere landbouw.
Het aantal bedrijventerreinen dat nu al aan de Parijse energienorm van 2050 voldoet, is vorig jaar gestegen van veertien naar achttien procent. Dat blijkt uit een inventarisatie van Stichting Kennisalliantie Bedrijventerreinen Nederland (SKBN) en onderzoeksbureau Rienstra, ingezien door BNR.
Nederland loopt in Europa voorop met het aantal laadpunten voor elektrische auto's, maar volgens demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg (Infrastructuur) is dat niet goed genoeg. 'Het moet nog heel veel beter', zegt hij in BNR Mobility.
Wat betekenen de afspraken gemaakt op de klimaattop in Glasgow voor de economie? En: de pensioenen mogen komend jaar weer omhoog. Dat en meer bespreken we in het economenpanel met: Arnoud Boot (Hoogleraar ondernemingsfinanciering en financiële markten, UvA) en Nora Neuteboom (econoom, ABN Amro).
Na lange onderhandelingen ligt de slotverklaring van de klimaattop in Glasgow op tafel. Ook in Nederland moet er nu het één en ander gaan veranderen. We hebben het hoogst haalbare behaald, zegt klimaatexpert Louise van Schaik bij Clingendael.
Nederlandse pensioenfondsen hebben steeds meer oog voor duurzaam beleggen, maar het kan nog een stuk beter. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling.
Het is allesbehalve zeker dat op de klimaattop in Glasgow de komende dagen een groot akkoord bereikt wordt. Het wordt ‘erg lastig’, zei voorzitter Alok Sharma van de klimaattop gisteren bij de officiële opening. VVD-Kamerlid Silvio Erkens, woordvoerder energie en klimaat: 'Mijn verwachting is dat er een teleurstellende uitkomst gaat komen'.
De internationale klimaattop COP26 in Glasgow wordt gezien als de belangrijkste internationale conferentie sinds de sluiting van het Klimaatakkoord van Parijs. Toch is er ook veel pessimisme, want veel landen lijken hun gestelde klimaatdoelen niet te gaan halen.
Het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord pleit ervoor het aantal windparken op zee te verdubbelen en de capaciteit van 11 naar 22 gigawatt op te rekken. Gisteren bleek dat Nederland zijn eigen klimaatdoelstelling van 49 procent niet zou gaan halen. 'We zijn er bijna, maar er moet nog heel wat gebeuren', zegt voorzitter Ed Nijpels van het Voortgangsoverleg.
Nederland gaat het klimaatdoel om in 2030 de CO2-uitstoot met 49 procent te verminderen niet halen, op basis van het huidige beleid. Dat blijkt uit onderzoek van het Planbureau van de Leefomgeving.
De besluitvorming rond belangrijke klimaatoplossingen moet veel sneller. Met die oproep komt een klimaatcoalitie van Nederlandse bedrijven als Shell, TenneT, Dow en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie. Volgens hen is anders onmogelijke om de klimaatdoelen voor 2030 te halen. 'Neem uiterlijk binnen twee jaar alle grote beslissingen die de politiek moet nemen', zegt directeur Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie.
Zondag begint de COP26 oftewel de VN-klimaattop in Glasgow. De internationale gemeenschap moet daar afspraken maken om de opwarming van de aarde te beperken. Newsroom brengt je de komende dagen helemaal op de hoogte. Vandaag: wat gaan de grote spelers doen?
Het Nederlandse bedrijfsleven innoveert op recordniveau, maar over klimaat denken ze minder na. Zeker tienduizenden bedrijven nemen deze eeuw geen maatregelen om minder broeikasgassen uit te stoten. De bedrijven haken af en stellen winst boven het halen van klimaatambities. Dat blijkt uit de Nederlandse Innovatie Monitor 2021.
Het gaat Shell niet lukken om zijn eigen uitstootdoelen te halen. De uitstoot blijft nog tot 2030 toenemen.
Het gebruik van fossiele brandstoffen gaat niet omlaag, maar juist flink omhoog de komende tien jaar. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties, dat uitkomt aan de vooravond van de klimaatconferentie in Glasgow volgende week.