DOSSIER

De Amerikanen gaan 6 november naar de stembus in de midterm-verkiezingen om te stemmen voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. De uitkomst is cruciaal voor president Donald Trump, want als hij zijn meerderheid verliest in het Congres, raakt hij vleugellam. Volg het nieuws hier, van onder meer onze onze correspondent Jan Postma en buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Midterms

Lees en luister hier alles over de aankomende verkiezingen.

Midterms blijven spannend, uitslag Georgia belangrijk

Hoewel de Democraten hun meerderheid in de Senaat behouden, blijven de de verkiezingen in de Amerikaanse staat Georgia belangrijk voor hun slagkracht. Want met een minder krappe meerderheid in de Senaat zijn de Democraten niet meer zo kwetsbaar als voor heen voor dwarsliggende senatoren uit de eigen gelederen. En wanneer de Democraten een meerderheid hebben in de uiteenlopende Senaatscommissies, dan is het eenvoudiger om snel wetgeving door te voeren.

'Republikeinse winst heeft directe gevolgen voor Europa'

Terwijl de meeste stembureaus in de Verenigde Staten open zijn voor belangrijke tussentijdse verkiezingen, is de kans groot dat de Republikeinen er met de winst van door gaan. Zonder controle in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat heeft zittend president Joe Biden moeilijke jaren voor de boeg. De gevolgen voor Europa zijn aanzienlijk, verwacht BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Motief voor aanval op Pelosi nog onbekend

Vooralsnog is niet bekend wat de motieven zijn geweest voor de aanval op de echtgenoot van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. 'De gedachten gaan direct uit naar de bestorming van Het Capitool twee jaar geleden, ook toen werd Nancy Pelosi gezocht', zegt correspondent Jan Postma. 'Zo vlak voor de Midterm-verkiezingen is dit wel gevaarlijk.'