Meer bedrijven mogelijk aansprakelijk gesteld voor vervuiling
Het intrekken van vergunningen en andere juridische stappen zoals het aansprakelijk stellen van het Amerikaanse concern 3M sluit Harbers niet uit.

Het intrekken van vergunningen en andere juridische stappen zoals het aansprakelijk stellen van het Amerikaanse concern 3M sluit Harbers niet uit.
Vorig jaar stelde het RIVM dat vis, schaal- en schelpdieren uit de Westerschelde zo veel PFAS bevatten dat het raadzaam was die zo min mogelijk te eten.
Ingenieursbureau Arcadis gaat onderzoeken hoe Amerikaanse legerbases opgeruimd kunnen worden op plekken waar brandwerend schuim of PFAS zijn gebruikt.
Bedrijven vrezen voor het PFAS-verbod dat in aantocht is, maar weten vaak niet waar de giftige stof allemaal in zit.
Nederland dringt met vier andere landen aan op zo'n verbod, en staatssecretaris Vivianne Heijnen heeft een voorstel aangeleverd.
Het is belangrijk dat Nederland meer onderzoek doet naar de verspreiding van schadelijke PFAS-stoffen en het effect daarvan op mensen, vindt hoogleraar toxicologie Majorie van Duursen van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. 'We weten nu niet zo goed wat er wordt aangetroffen in het lichaam van mensen. Dit zou echt voor langere tijd en over het hele land gemeten moeten worden.'
PFAS mag in Nederland een groot onderwerp zijn, in België is het probleem nog groter. Zo staat het Amerikaanse chemiebedrijf 3M daar al een paar weken in het oog van de storm. Vandaag beginnen in België parlementaire ondervragingen.
Opnieuw dreigt er een maatregel aan te komen die grote gevolgen heeft voor veel boeren. In veenweidegebieden moet op korte termijn het grondwaterpeil omhoog. Dat adviseert althans de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur.
De omzet van bouwbedrijf Heijmans is het afgelopen halfjaar met meer dan 10 procent gestegen. Ook de winst nam met meer dan 10 procent toe.
Dat jonge boeren een gebrek aan waardering vanuit de samenleving voelen is heel reëel. Het is een rechtstreeks gevolg van de kloof die de laatste decennia is ontstaan tussen de landbouwproductie en de burger, zegt Louise Fresco van de Wageningen Universiteit.
Door de giftige stoffengroep PFAS kon de bouwgrond geen kant meer op. Onze PFAS-professor legt uit wat het is, staatssecretaris Van Veldhoven wat ze er tegen heeft kunnen doen.
Niemand is blij met de maatregel van minister Carola Schouten om de hoeveelheid eiwit in veevoer aan banden te leggen. Dat zegt Dick Hordijk, CEO van Royal Agrifirm Group. Dit is de meest harde methode, en absoluut sub-optimaal, to say the least.'
De PFAS-regels worden versoepeld. Dat maakte staatssecretaris Stientje van Veldhoven vandaag bekend. En daar is Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen heel blij mee.
De voorzitter van boeren- en tuindersorganisatie LTO, Marc Calon, legt zijn werkzaamheden per direct neer. Hij constateert dat er bij delen van de achterban onvoldoende draagvlak is voor zijn voorzitterschap.
Nederlandse bouwers staan er veel beter voor dan bouwers in andere EU-landen. Dat blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Atradius. Dat is opvallend nieuws omdat de Nederlandse bouwsector juist flinke klappen gekregen heeft door de stikstof- en PFAS- crisis.
De gevolgen van stikstof en PFAS zijn nauwelijks terug te vinden in de begrotingen van gemeenten. Slechts 13 procent van de gemeenten noemt PFAS en stikstof in de begroting. Dat blijkt uit onderzoek van Exilo, een expertisebureau voor financiën, control en bedrijfsvoering van lokale overheden.
Nu de jaarcijfers van bouwbedrijven binnenstromen, wordt duidelijk welk effect de PFAS en de stikstofcrisis het afgelopen jaar op de bouw hebben gehad. 'In het vierde kwartaal kromp de bouw in vergelijking met de eerste drie kwartalen', zegt sector econoom Madeline Buijs Bouw en Vastgoed bij ABN Amro.
De overheid mag dan denken dat het verruimen van de tijdelijke norm voor PFAS in de grond de bouw helpt, de bouw zelf denkt daar heel anders over. Sterker nog, ze staan recht tegenover elkaar.
Ook na verruiming van de normen afgelopen najaar hebben veel bouwbedrijven nog last van de PFAS-problematiek. Projecten lopen vertraging op en de kosten zijn vaak een stuk hoger. Bij de helft van de bedrijven zijn die kosten ook nog eens voor eigen rekening, blijkt uit een enquête van Bouwend Nederland onder bouwbedrijven.
In een persbericht laat bouwonderneming VolkerWessels weten dat de stikstofmaatregelen van het kabinet niet genoeg zijn om de bouwprojecten aan te jagen.
Ondanks de verhoogde PFAS-norm zijn in een derde van alle gemeenten de bouw- en baggerprojecten nog niet hervat. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
Sinds het weer mogelijk is om vergunningen aan te vragen voor projecten waarbij stikstof wordt uitgestoten, zijn er 257 aanvragen ingediend en 11 vergunningen definitief afgegeven. Dat blijkt uit een inventarisatie van BNR bij 7 provincies.
Het overleg tussen kabinet en de boerenlobby is geklapt als gevolg van 'verraad'-uitspraken van de Farmers Defence Force.
De bouwstop van nieuwe datacenters rondom Amsterdam moet zo snel mogelijk van tafel, vindt onder meer VNO-NCW Amsterdam. De brancheorganisatie van datacenters waarschuwt voor verlies van de concurrentiepositie.
De economische schade die de bouwsector momenteel oploopt door de stikstof- en PFAS-crisis wordt ingehaald. Dat voorspelt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Belangrijke voorwaarde is dat de overheid nu doorpakt met de nieuwe regelgeving.
Baggeraar Van Oord bleef blind voor signalen van corruptie bij een klus in Angola. Bouwbedrijven bereiden zich voor op een ontslaggolf. En de elite is onderweg naar Davos.
Reorganisatie is hét onderwerp van gesprek in de bestuurskamers van bouwbedrijven. Het uitgeven van vergunningen in de bouw komt te langzaam op gang en dat zorgt ervoor dat verschillende bouwbedrijven te weinig werk hebben voor al hun personeel. Ze bereiden daarom een ontslagronde voor.
Onno Dwars is directeur bij Ballast Nedam Development. Ondanks alle problemen in de bouw rond PFAS en stikstof blijft hij zich nadrukkelijk profileren als duurzaamheidsdenker binnen de vastgoedsector.
Dit jaar zitten enkele grote stedelijke bouwprojecten in de pijplijn voor Ballast Nedam Development. Directeur Onno Dwars is te gast en vertelt hoe zijn divisie omgaat met de problematiek rondom PFAS en stikstof.