Ondernemers krijgen meer tijd voor NOW-regeling
Ondernemers krijgen meer tijd voor het doen van een zogenaamde vaststellingsaanvraag voor de vijfde periode van de loonsubsidie NOW 5. Dat gaat om de periode april, mei en juni vorig jaar.

Ondernemers krijgen meer tijd voor het doen van een zogenaamde vaststellingsaanvraag voor de vijfde periode van de loonsubsidie NOW 5. Dat gaat om de periode april, mei en juni vorig jaar.
Tienduizenden werkgevers die tussen juni en eind september 2020 vanwege de coronacrisis loonsteun ontvingen van de overheid moeten geld terugbetalen. Het gaat tot nu toe om 39.000 bedrijven van wie het UWV in totaal 1,4 miljard euro terugvordert. Er zijn ook werkgevers die juist recht hebben op aanvullende loonsubsidie. Zo heeft luchtvaartmaatschappij KLM voor de periode van juni tot en met september 2020 recht op nog eens 59 miljoen euro.
De overheid had een groep startende ondernemers geen coronasubsidie mogen weigeren. Dat stelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Het gaat om de zogeheten TVL-regeling waarmee bedrijven een tegemoetkoming kregen voor hun vaste lasten.
Het personeelstekort vormt een grote belemmering voor ondernemers in alle sectoren. Ondertussen nemen ook de tekorten aan productiemiddelen, materiaal en ruimte steeds verder toe. Desondanks steeg het ondernemersvertrouwen in het tweede kwartaal van dit jaar. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het CBS.
In het eerste kwartaal van dit jaar zijn ruim 200 bedrijven failliet gegaan die het afgelopen jaar nog gebruik maakten van coronasteun. Het gaat om bijna 44 procent van het totaal aantal faillissementen in deze periode. Dat blijkt uit de laatste CBS cijfers. Belastinguitstel was de meest voorkomende steunmaatregel bij de failliete bedrijven. BNR-econoom Han de Jong vindt het aantal laag, maar denkt dat er nog een stijging komt.
Het loket van de noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is voor de achtste keer open sinds deze week, maar het loopt nog geen storm. Ongeveer 1800 werkgevers hebben een aanvraag ingediend bij het UWV. Vorige periode waren dat er bijna drieduizend. Het is de rustigste periode sinds de start van de steun.
Ondernemers die door de coronamaatregelen inkomen derven kunnen vanaf maandag opnieuw NOW-loonsteun aanvragen. Het gaat dan om de periode januari tot en met maart. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies komen in aanmerking voor een vergoeding tot 85 procent van de loonkosten.
Ondernemersvereniging ONL wil dat er een time-outperiode van zes maanden komt voor ondernemers, de Belastingdienst en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zo moet er ademruimte komen voor ondernemers om de coronasteun terug te betalen.
Het UWV denkt dat de totale uitkeringslasten ruim 2 miljard euro lager zullen uitvallen dan eerder voorzien. De nieuwe, naar beneden bijgestelde prognose komt vooral doordat grote ontslaggolven in de door de coronacrisis getroffen sectoren zijn uitgebleven. Daardoor wordt er veel minder aan WW uitgekeerd dan eerder verwacht.
De Tweede Kamer debatteert vandaag met het kabinet over de versoepelingen die gisteren zijn aangekondigd en die sinds vandaag van kracht zijn. Hoewel veel sectoren blij zijn met de heropening van Nederland, reageerde de cultuursector teleurgesteld. Ook minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens is teleurgesteld. 'Blij ben ik eigenlijk helemaal niet met deze situatie.'
Uitkeringsinstantie UWV blijft aankomend weekend open voor vragen van ondernemers over de definitieve berekening van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) die in het voorjaar van 2020 is uitgekeerd. De vaststelling kan zondag voor het laatst worden aangevraagd.
Er heerst onder veel ondernemers en accountants onrust of ze de deadline voor de vaststelling van de NOW-regeling gaan halen. Werkgevers moeten voor aanstaande zondag hun definitieve omzetverlies doorgeven. Op basis van deze cijfers wordt berekend of werkgevers genoeg of te weinig subsidie hebben ontvangen.
De lonen stegen afgelopen jaar ongeveer even hard als de prijzen. Gemiddeld verhoogden werkgevers ons salaris met 2,5 procent. Dat blijkt uit analyse van salarisverwerker Van Spaendonck op verzoek van BNR.
2020 was een rampjaar voor de podiumkunsten. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Het aantal voorstellingen en concerten halveerde en de publieksgebonden inkomsten daalden met bijna zeventig procent. De overheidssteun maakte dat de meeste podia hun balans toch positief konden afsluiten.
Accountants vrezen ook de uitgestelde deadline voor de controle van de eerste ronde NOW niet te halen. Daardoor dreigt alsnog een financiële strop voor ondernemers omdat ze zonder accountsverklaring de coronasteun moeten terugbetalen. Daarvoor waarschuwen accountants in gesprek met BNR. Door de nieuwe steunmaatregelen stapelt het werk alleen maar verder op.
Het kabinet trekt een half miljard euro extra steun uit om ondernemers door de lockdown te slepen. De NOW gaat omhoog en de drempel om TVL aan te vragen gaat juist naar beneden. 'Het is een aanmerkelijke verbetering ten opzichte van de eerdere pakketten', zegt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland.
Nederlandse ondernemers die in het vierde kwartaal van dit jaar minstens 30 procent omzetverlies lijden in vergelijking met twee jaar geleden kunnen vanaf maandag opnieuw de Tegemoetkoming Vaste Lasten aanvragen. Het loket voor die coronasteunregeling is geopend tot 28 januari. De eerste uitbetalingen zouden nog dit jaar moeten plaatsvinden
Voor de steun wordt 4,4 miljard euro uitgetrokken. Een overzicht van alle aangekondige steunmaatregelen.
Ondernemers kunnen met ingang van vandaag weer een nieuwe ronde van de NOW-steun aanvragen. Het gaat om de maanden november en december die in één keer worden uitgekeerd aan ondernemers die minimaal 20 procent omzetverlies hebben geleden. 'Ondernemers die deze week aanvragen hebben de grootste kans dat ze voor de kerst het geld op hun bankrekening hebben', zegt UWV-bestuursvoorzitter Maarten Camps.
Het kabinet moet over de brug komen met Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor starters. Beginnende ondernemers vallen buiten de boot in het nieuwe steunpakket dat vandaag door de Tweede Kamer gaat. De VVD vraagt minister Stef Blok van Economische Zaken om starters mee te nemen in de TVL.
SER-voorzitter Mariëtte Hamer vindt dat het steunpakket voor de vierde coronagolf ook steun moet bieden aan zzp'ers. Dat zei ze desgevraagd in een interview in BNR's Big Five. Gevraagd of het verstandig is om de groep zzp'ers in zo'n moeilijke tijd aan hun lot over te laten zegt Hamer dat het zittende kabinet in eerdere fases van de coronacrisis altijd op een goede manier steun heeft verleend aan iedereen. Dat zou nu weer zo moeten zijn: 'Ik zou denken, zorg nou dat je iedereen gelijk behandelt.'
Starters krijgen hun vaste lasten in het nieuwe coronasteunpakket niet vergoed. Dat zeggen D66 en CDA die eisen dat minister Blok van Economische Zaken ook de starters meeneemt in het steundebat, deze week in de Tweede Kamer. 'We vragen ons af waarom er wel voor NOW wordt gekozen voor starters met een nieuwe referentiemaand en niet voor TVL, dat lijkt oneerlijk', zegt D66-Kamerlid Romke de Jong.
Het demissionaire kabinet kijkt naar extra steun aan getroffen bedrijven in de vierde coronagolf. Het plafond voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is nu 1,8 miljoen en kan met een half miljoen omhoog naar 2,3 miljoen euro. De TVL is een compensatie voor ondernemers die 30% of meer omzetverlies hebben. Ook wordt gekeken naar een nieuwe Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).
Het demissionaire kabinet wil het omstreden 2G-systeem mogelijk maken in de horeca, de cultuursector, bij evenementen en de niet-essentiële dienstverlening, Dat staat in een wetsvoorstel dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. De maatregel gaat niet gelden in winkels en bouwmarkten.
Door de aangescherpte coronamaatregelen moeten de horeca en niet-essentiële winkels vroeger hun deuren sluiten. In Den Haag is er verdeeldheid over hoe dat nieuwe steunpakket eruit moet gaan zien.
Als je in een risicovolle branche onderneemt, kun je bij ABN Amro wel eens flink meer gaan betalen voor je zakelijke rekening. En de deadline nadert: Ondernemers moeten dit weekend de NOW-afrekening rond hebben. Dat en meer bespreken we in het Ondernemerspanel.
De bestrijding van de coronacrisis kost de Nederlandse overheid tot en met 2022 minimaal 82 miljard euro. Dat blijkt uit een rapport van de Algemene Rekenkamer. De NOW-regeling bleek de grootste kostenpost met meer 20 miljard euro.
De overheidssteun loopt ten einde. Hoeveel ondernemers blijven met schulden zitten? Luister naar Dennis Wiersma, demissionair staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Beperkingen moeten één-op-één gekoppeld zijn aan steunmaatregelen, maar voorzitter Ingrid Thijssen is absoluut voorstander van het eraf gooien van de beperkingen. Thijssen begrijpt niet dat het opengaan van de evenementenbranche nog onzeker is. 'Dat kan prima met een corona check-app.'
Thierry Baudet (FvD) begeeft zich vaak in de wetenschappelijk-filosofische hoek, maar ziet het oprichten van zijn eigen partij Forum voor Democratie zonder twijfel als een onderneming. Zijn Forumland biedt eveneens ruimte aan ondernemers