Vastgoed

Alle berichtgeving van BNR over de vastgoed sector.

Chinese vastgoedmarkt wankelt: 'Het is een enorme sector, daarom zijn er zorgen'

De Chinese centrale bank heeft voor het eerst sinds april vorig jaar de rente verlaagd. Volgens sommige experts een voorbode van meer monetaire steun aan de economie. Die staat onder druk door een wankelende vastgoedmarkt, een zwakke consumptie door huishoudens en de coronapandemie. De Chinese vastgoedaandelen, van onder andere Evergrande en Kaisha group, daalden gisteren tot het laagste punt in vijf jaar.

Gemeente Amsterdam pompt miljoenen in binnenstad: 'Moet leefbaarder worden voor bewoners'

De gemeente Amsterdam gaat tien miljoen euro investeren in het opkopen van winkelpanden, die momenteel gericht zijn op toeristen. De gemeente wil zich in de binnenstad meer richten op de leefbaarheid van bewoners. Tientallen toeristenwinkels moeten omgetoverd worden tot winkels voor bewoners, als bakkers of bloemisten. 'De bewoners zitten niet te wachten op nog meer Nutellawinkels en souvenirwinkels', zegt Victor Everhardt, wethouder financiën en economische zaken van Amsterdam.

Topvrouw Lieve Declercq (Spie Nederland) over het verduurzamen van de gebouwde omgeving

Na de overname van Strukton Worksphere verdient Spie Nederland de helft van haar omzet met het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Maar wat is een duurzaam gebouw eigenlijk? En hoe zorgen we ervoor dat niet alleen het kantoorgebouw, maar ook de industrie verduurzaamt? Topvrouw Lieve Declercq is te gast in BNR Zakendoen.

Vastgoed Belang: Gemeenten kunnen procedures verwachten

Gemeentes kunnen juridische procedures tegemoet zien wanneer ze gemeentebreed een zelfbewoningsplicht invoeren om beleggers te weren van de woningmarkt. Dit zegt voorzitter Jack de Vries van Vastgoed Belang, de vereniging van particuliere vastgoedbeleggers. Meer dan 130 gemeenten willen een zelfbewoningsplicht invoeren om zo te voorkomen dat beleggers koopwoningen omzetten in huurhuizen. Maar dat is tegen de wet, beargumenteert De Vries.