Visserij
Alle berichtgeving van BNR over de visserijsector in Nederland.
Voor ondernemers die schade ondervinden als gevolg van de Brexit stelt het kabinet 500 miljoen euro beschikbaar. Zo zouden bijvoorbeeld vissers die niet meer in Britse wateren mogen vissen in aanmerking komen voor compensatie. Het geld is afkomstig Brussel, de EU heeft dat beschikbaar gesteld.
In Brest begint vandaag een belangrijke top over de bescherming van de oceaan. De VN bijeenkomst is op initiatief van de Franse president Emmanuel Macron en moet eind maart leiden tot de ondertekening van het VN oceaanverdrag.
Frankrijk zal de Europese Unie vragen een rechtszaak aan te spannen tegen het Verenigd Koninkrijk als het visserijprobleem vrijdag niet wordt opgelost. De Europese Commissie stelde eerder een deadline voor de Britten op 10 december. Het Verenigd Koninkrijk moet dan tegemoet zijn gekomen aan de zorgen van lidstaten over de visvergunningen.
De Fransen hebben twee Britse vissersboten beboet in de Noordzee bij Frankrijk. En daar zijn de Britten niet blij mee. 'Deze gebeurtenis heeft alles te maken met de Brexit', aldus Stefan de Vries, Europa-verslaggever bij BNR.
Gisteren zou de laatste dag zijn dat Engeland gekoelde vleeswaren mocht leveren aan Noord-Ierland, maar de deadline is verlegd naar 22 juli volgend jaar. En dit is niet het enige Brexit-probleem waar een oplossing voor nodig is, want het VK weigert visvergunningen te verlenen.
Belangenorganisatie VisNed valt uit elkaar. De lobbyclub voor kottervissers trekt volgens de Telegraaf op 1 januari de stekker eruit. Er is onenigheid tussen verschillende aangesloten producentenorganisaties (PO's) over wel of niet aanschuiven bij gesprekken over het Noordzeeakkoord.
Nederlandse ambtenaren op het ministerie van Landbouw hebben bewust informatie verzwegen voor de top van de Europese Commissie en gesjoemeld met rekensommen om zo veel mogelijk vissers te laten pulsvissen.
Viskramen en viswinkels houden zich niet aan de verplichting om klanten te informeren. Bij iedere haring en lekkerbek moet vermeld worden waar en hoe die gevangen is, maar bij één derde van de visverkopers ontbreekt die informatie volledig. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
Tot op het laatste moment vochten de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk om de visserij in de Brexit-onderhandelingen. Er is een deal, maar zowel de vissers in de EU als in het VK zijn niet tevreden.
President Trump heeft toch zijn handtekening gezet onder het coronasteunpakket. Vorige week noemde hij dat plan nog 'belachelijk'. En het aantal biotechbedrijven in Nederland is in vier jaar tijd verdubbeld. Nederland kan een echte biotech-hub worden.
De Brexit-deal kan inmiddels worden ingezien en de visserijbranche is er niet blij mee. Volgens branchevereniging Visned kost de Brexit-deal de vissers honderden miljoenen. Daarom wordt nu gezocht naar een schadevergoeding, schrijft het FD.
Onderhandelaars van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben een overeenkomst bereikt over hun toekomstige handelsrelatie. Onderhandelaars van beide kanten hebben maanden over zo'n overeenkomst gepraat.
Het was in de laatste dagen een van de hoofdpijndossiers van de Brexitonderhandelingen. Maar nu alleen nog de details gecontroleerd hoeven worden, wordt ook langzaam duidelijk dat hoe de visrechten worden verdeeld. Directeur Pim Visser van branchevereniging VisNed zegt 'superontvreden' te zijn over 25 tot 35 procent minder.
Na de routekaart voor corona is er nu een gemaakt voor trekvissen. Die mogen wel ongestoord reizen. Een virtuele routekaart welteverstaan, gemaakt door Rijkswaterstaat.
Nederlandse vissers kunnen zich moeilijk voorbereiden op een mogelijke no deal-Brexit. Dat zegt Pim Visser, directeur van Visned tegen BNR. Ondertussen heeft de Britse premier Boris Johnson vrijdag nog bedrijven opgeroepen zich klaar te maken voor een No-Deal scenario.
'Take control of our waters' - het was één van de belangrijkste slogans tijdens het Brexit referendum. Maar meer dan vier jaar later is het nog maar de vraag of Britse vissers straks alle vissen voor zichzelf hebben. Op dit moment wordt er nog hard over onderhandeld in Brussel.
In de Britse vissersplaats Lowestoft dromen ze van wat de Brexit ze gaat brengen. Weg met de Nederlandse schepen en alle vis voor zichzelf. Maar of die droom gaat uitkomen hangt grotendeels af van de onderhandelingen die deze week weer plaatsvinden in Brussel.
De Overheid waarschuwt niet vitale bedrijven niet voor hackers. Terwijl diezelfde overheid weet waar de lekken zitten.. Uit angst voor een hele nadelige Brexit vissen de Hollandse vissers vast even de Britse wateren leeg. En, jongens en meisjes, ramen en deuren dicht, we gaan een liedje zingen: vandaag gaan veel scholen open. Als dat maar goed gaat.
Mogen Nederlandse vissers straks nog de netten uitgooien in Britse wateren? De visserij blijft een van de grootste struikelblokken in de Brexit-onderhandelingen. Reden voor Europaverslaggever Jesse Pinster om de vissers aan beide kanten van de Noordzee te bezoeken.
Nederlandse vissers die er alles aan doen om zoveel mogelijk vis uit de zee te halen voordat alles verandert door de Brexit. Engelse vissers die tekeer gaan over Nederlanders die de zee leegvissen. In deze speciale aflevering van de podcast reist Europamania naar beide kanten van Noordzee.
Voor Hollandse garnalen moet je nu flink de portemonnee trekken in de supermarkt. Je moet niet gek opkijken als je 3,50 moet neertellen voor een onsje gepelde garnalen. Normaal worden de garnalen in Marokko gepeld, maar door corona is maar een beperkte aanvoer mogelijk.
In de Oosterschelde zijn vandaag de eerste Zeeuwse Mosselen opgevist. En BNR was erbij aan boord van de Yrseke 72. Verslaggever Harmen van der Veen spreekt er met mosselman Jos Steketee uit het Zeeuwse Yrseke.
Hoewel de Brexitonderhandeling deze week zijn hervat, hebben Nederlandse vissers weinig hoop op een snel akkoord over de toekomst van de visserij in de Noordzee. Sterker, branchevereniging VisNed ziet op dit moment niets wat op een doorbraak in de onderhandeling kan zorgen. Dat zegt voorzitter Pim Visser tegen BNR.
Als het gaat om steunmaatregelen van het kabinet valt de visserij momenteel tussen wal en het schip. Vissers werken meestal in maatschappen en komen daarom niet in aanmerking voor de NOW.
De Brexit-onderhandelingen starten vandaag met als eerste punt meteen maar heikel punt: de visserij. Al ingewikkeld op zich, maar de Britse minister Michael Gove deed er voor de zekerheid vorige week nog een een schepje boven op door de Britse viswateren tot hun 'soevereine hulpbron'.
Nederlandse oesterkwekers hebben last van de Japanse stekelhoorn. Deze roofslak tast de jonge oesters aan, iets waar de Franse kwekers veel ervaring mee hebben. Daarom zijn een aantal Zeeuwse kwekers naar Bretagne afgereisd voor een les.
Met een bedrag van 70 miljoen euro heeft Nederland geprobeerd meer vissen door de Haringvliet te laten zwemmen. Maar ondertussen mogen de vissers in deze wateren wel hun netten blijven uitgooien.
Gerard van Balsfoort, voorzitter van Redersvereniging voor Zeevissers, is te gast. De Britten willen hun zeeën weer voor zichzelf, het lobbywerk in Brussel en de Nederlandse pulsvissers. We bespreken het allemaal met hem.
Er heerst onrust bij de Belastingdienst over het integriteitsbeleid. Dat is buitenproportioneel hard, oordeelt ook de rechter. Uit angst voor Amazon houdt Ahold Delhaize houdt de prestaties van Bol.com toch geheim. Om ruimte te maken voor duizenden windmolens wordt de Noordzee opnieuw verdeeld.
Franse vissers zijn boos, want ze mogen sinds 1 februari niet meer vissen rondom het Britse Kanaleneiland Guernsey. De afspraken zijn door de Brexit niet meer geldig.