Acute zorg wordt vanaf 2025 vanuit regio gecoördineerd
Patiënten die acute zorg nodig hebben, worden vanaf 2025 vanuit een regionaal zorgcoördinatiecentrum zo snel mogelijk naar de juiste zorg geleid.

Patiënten die acute zorg nodig hebben, worden vanaf 2025 vanuit een regionaal zorgcoördinatiecentrum zo snel mogelijk naar de juiste zorg geleid.
Veel Nederlanders stellen een medische bezoek uit om daarmee kosten te besparen.
In publieke sectoren als het onderwijs en de zorg zijn veel zzp’ers werkzaam.
Er moet een moratorium komen op de toepassing van de mededingingswet door de Autoriteit Consument en Markt in de zorg.
De NZa meldt dat de meldingen komen uit de geestelijke gezondheidszorg en de fysiotherapie.
Burgers die afhankelijk zijn van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) voelen maar weinig invloed en regie tijdens het aanvraagproces.
Vakbondsvertegenwoordiger Sumi Manirajan uit haar zorgen over de toestand. ‘Er wachten meer dan 7,2 miljoen patiënten op een behandeling.
Algemene ziekenhuizen en vakbonden hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over de arbeidsvoorwaarden van zo'n 200.000 werknemers.
Het ziekenhuispersoneel gaat weer staken: na maanden van onderhandelingen zijn de bonden en werkgevers er nog niet uit. De oplossing: 'Minder mensen.'
Zorginstellingen zijn nog onvoldoende voorbereid op ransomware-aanvallen, concludeert instantie Z-CERT.
Om de groene ambities waar te maken, heeft de Nederlandse zorgsector miljarden euro's nodig.
De twee grote postcovid-poliklinieken in Amsterdam en Rotterdam hebben de deuren gesloten voor nieuwe patiënten.
Opvallend veel mensen hebben dit jaar een vraag over de vergoeding die hun zorgverzekering voor een behandeling geeft, dat meldt de SKGZ.
Ziekenhuizen gaan niet akkoord met de gestelde eisen van zorgvakbonden. 'De verschillen zijn marginaal.'
Zorgkosten in verschillende sectoren zullen de komende jaren toenemen, onder meer door gestegen personeels- en inkoopkosten.
Vakbonden dreigen met acties nu een akkoord met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) over een nieuwe cao is afgeketst.
Huisartsen hebben alsnog besloten het Integraal Zorgakkoord (IZA) te ondertekenen. Tot nu toe geloofden de huisartsen niet in het akkoord.
Financiering slaapverlof ggz staat herstel patiënt soms in de weg.
Een zorginstelling is door de Amsterdamse kantonrechter aansprakelijk gesteld voor coronaschade van een verpleegkundige, zo schrijft de Telegraaf. In 2020 liep zij corona op en lijdt nu nog steeds aan long covid. Dat heeft ze opgepikt op haar werkplek, en dus is de werkgever aansprakelijk.
Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent voor duizenden mensen ook een nieuwe zorgverzekering. Volgens zorgexpert bij vergelijkingssite Independer Bas Knoppert, heeft een groeiend aantal bezoekers dit jaar weer gebruik gemaakt van de website en de mogelijkheid om over te stappen overwogen.
Ruim 1,2 miljoen Nederlanders verdienen hun hoofdinkomen als zzp'er, en dat is een record. Het aantal steeg het afgelopen kwartaal met 127.000 ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. En het aantal zal blijven groeien, zo denkt hoogleraar arbeidsmarkteconomie Joop Schippers.
Zorginstellingen hebben vorig jaar veel meer geld uitgegeven aan uitzendkrachten en zzp'ers. In 2021 gaven de vier grootste zorgsectoren in totaal 48 miljard euro uit aan personeel, ruim acht procent meer dan het jaar ervoor.
Het aantal mensen dat de premie voor de zorgverzekering niet meer betaalt, is in de afgelopen jaren snel gedaald, maar aan die daling is nu een einde gekomen. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) zegt dat het aantal wanbetalers stabiel blijft. Een verklaring voor het einde van de daling geeft het ministerie niet.
Het overgrote deel van de ziekenhuizen dreigt volgend jaar verlies te draaien als gevolg van de gestegen kosten van onder meer personeel en energie. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen geldt dit voor 90 procent van de ziekenhuizen.
De bestuursvoorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit Marian Kaljouw vindt dat de Zorgautoriteit samen met het Zorginstituut een mandaat moet krijgen om knopen door te hakken. Dat zei ze in het BNR-programma The Big Five. 'We hebben dringend nieuwe spelregels nodig dus het is nodig.'
Het moet afgelopen zijn met het weggooien van medicijnen tegen kanker. Jaarlijks verdwijnt voor tientallen miljoenen euro's in de prullenbak. Artsen willen dat wat overblijft veilig hergebruikt mag worden.
De helft van alle werknemers in de zorg en welzijnssector ervaart een te hoge werkdruk, dat blijkt uit cijfers van het CBS over het 2e kwartaal van 2022. Een half jaar eerder was dat nog minder dan de helft. Zorgeconoom Marcel Canoy noemt de bevindingen heel verontrustend, 'de arbeidsmarktsituatie in de gezondheidszorg is problematisch, maar wordt elk jaar ingewikkelder door de dubbele vergrijzing'.
Verschillende zorgverzekeraars hebben vandaag de flink hogere zorgpremies voor volgend jaar bekendgemaakt. Zorgverzekeraars hebben tot vandaag om hun premies bekend te maken. Verzekerden kunnen dan tot de jaarwisseling kijken of ze over willen stappen.
De Tweede Kamer debatteert over de kabinetsplannen voor de acute zorg. Verschillende Zorgorganisaties zijn kritisch over de plannen van minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers.
Ziekenhuizen maken zich zorgen over een plan van minister Kuipers van Volksgezondheid om acute zorg op bepaalde plekken te concentreren. 'De inkt van het Integraal Zorgakkoord was nog niet droog of er lag al een beleidsbrief van 60 kantjes op ons bureau',