Zorg

Zorg en gezondheid staan steeds meer top of mind. De zorg wordt steeds innovatiever, maar ook steeds duurder. Tegelijkertijd schieten de gezonde kookboeken als paddestoelen uit de grond en stromen de sportscholen voller dan ooit. Wat is de toekomst van de zorg in Nederland en hoe financieren we die?

Inhaalzorg duurt langer door personeelstekort

De inhaalzorg in ziekenhuizen kost meer tijd omdat er te weinig mensen beschikbaar zijn die in een operatiekamer kunnen werken. Er is een tekort aan anesthesiemedewerkers, operatieassistenten en recoveryverpleegkundigen. Het probleem speelt al langer, maar is extra zichtbaar geworden door de pandemie. 'Het is niet snel op te lossen. Er moet echt gekeken worden naar de lange termijn', zegt Michel Terheggen, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie.

Ziekteverzuim in ziekenhuizen lijkt af te zwakken

Het stijgende percentage aan ziekteverzuim in ziekenhuizen lijkt over de grootste piek heen te zijn, daarmee blijft de gevreesde golf uit. Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ziet samen met meerdere ziekenhuizen een daling in het ziekteverzuim van zorgpersoneel. Dat blijkt uit rondvraag van BNR. Die daling zien zij ten opzichte van vorige maand, toen het percentage nog in rap tempo omhoog schoot.

HONGER! Met Marcel Levi

Marcel Levi is man die alles kan en bij wie alles lukt. Als hij wordt uitgenodigd voor een podcast bij Roelof thuis, honderd kilometer verderop, dan stapt hij op de fiets en gaat hij, alsof hij als hotshot in de zorg en de wetenschap niks beters te doen heeft, op pad. Hoe kan het toch dat alles wat hij aanraakt in goud lijkt te veranderen? Je hoort het in het gesprek dat hij voerde met Roelof Hemmen in de podcast HONGER! Nu beschikbaar in je favoriete podcast-app.

BREEKT| De zorg wordt te duur, daarom moeten er nu strengere regels komen over gezond leven

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (de WRR), komt met het bericht dat als er niks veranderd we over 40 jaar 16 duizend euro per jaar betalen aan zorg. En er één op de drie mensen in de zorg moet werken. De Raad hamert op een strenger preventiebeleid: Ze steunt het Nationale Preventieakkoord tussen overheid en tal van organisaties, maar deze is nog te vrijblijvend. Een verplichtend karakter is noodzakelijk stellen zij. Daarom is ons breekijzer: De zorg wordt te duur, daarom moeten er nu strengere regels komen over gezond leven