Zorg

Zorg en gezondheid staan steeds meer top of mind. De zorg wordt steeds innovatiever, maar ook steeds duurder. Tegelijkertijd schieten de gezonde kookboeken als paddestoelen uit de grond en stromen de sportscholen voller dan ooit. Wat is de toekomst van de zorg in Nederland en hoe financieren we die?

Ministerie: partijen moeten opnieuw om tafel voor zorgakkoord

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de zorgorganisaties die betrokken zijn bij het opstellen van het Integraal Zorgakkoord gevraagd om vandaag opnieuw met elkaar te praten. Een aantal belangrijke zorgpartijen wil het akkoord (nog) niet ondertekenen. 'We zijn en blijven intensief met alle betrokken partijen in overleg', zegt een woordvoerder van het ministerie. Of het ministerie er goede hoop op heeft dat het IZA op korte termijn alsnog breed wordt ondertekend, wil de woordvoerder niet zeggen.

Kosten jeugdzorg sinds decentralisatie met 50 procent gestegen

Sinds het invoeren van de Jeugdwet zijn de kosten voor de jeugdzorg met zo'n 50 procent gestegen, maar ondertussen is de kwaliteit vooral achteruit gegaan. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Maarten Van Ooijen van Volksgezondheid aan de Kamer en uit een rapport over de status van de jeugdzorg in Nederland van ABN Amro. 'De verliezer is het kwetsbare kind,' aldus Anja van Balen, sector banker Healthcare bij ABN Amro.

Vakbonden: Geef longcovidpatiënt schadevergoeding van 22.000 euro

Zorgverleners, welzijnswerkers en onderwijzers die na een coronabesmetting long covid hebben gekregen, moeten volgens de FNV en Onderwijsbond Aob een schadevergoeding krijgen van duizenden euro’s. De overheid moet daarvoor de portemonnee trekken. 'De overheid heeft zijn wettelijke plicht om burgers te beschermen niet nagekomen', zegt Kitty Jong, vice-voorzitter van de FNV.

Stijgend personeelstekort in de zorg: 'moeten kiezen welke zorg we wel of niet gaan doen'

Het personeelstekort in de zorg is groter dan ooit sinds de uitbraak van het coronavirus. De verwachting is dat het tekort alleen maar zal toenemen. In het ergste geval zal de zorgsector in 2022 zo'n 74.000 mensen tekortkomen. In BNR ZakenDoen bespreekt Joep de Groot, topman bij zorgverzekeraar CZ, mogelijke oplossingen voor de arbeidskrapte. 'We zullen toch echt waar mogelijk of op andere manieren zorg moeten leveren, óf soms kiezen welke zorg we wel of niet gaan doen.'

Inhaalzorg duurt langer door personeelstekort

De inhaalzorg in ziekenhuizen kost meer tijd omdat er te weinig mensen beschikbaar zijn die in een operatiekamer kunnen werken. Er is een tekort aan anesthesiemedewerkers, operatieassistenten en recoveryverpleegkundigen. Het probleem speelt al langer, maar is extra zichtbaar geworden door de pandemie. 'Het is niet snel op te lossen. Er moet echt gekeken worden naar de lange termijn', zegt Michel Terheggen, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie.

Ziekteverzuim in ziekenhuizen lijkt af te zwakken

Het stijgende percentage aan ziekteverzuim in ziekenhuizen lijkt over de grootste piek heen te zijn, daarmee blijft de gevreesde golf uit. Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ziet samen met meerdere ziekenhuizen een daling in het ziekteverzuim van zorgpersoneel. Dat blijkt uit rondvraag van BNR. Die daling zien zij ten opzichte van vorige maand, toen het percentage nog in rap tempo omhoog schoot.