
BNR Crossroads: twaalf mensen tussen de 20 en 75 jaar oud praten met elkaar over dromen, ambities en hoe je deze plannen het beste kunt realiseren. BNR Crossroads legt, onder de zielende leiding van presentator Rens de Jong, de generaties een aantal dilemma’s van fictieve personen voor. Wat zouden zij doen in zo’n situatie?
Freelance of vast?
Op de eerste vraag wordt door de generaties verschillend gereageerd. Wat doe je liever: freelancen of kiezen voor een vaste baan, ofwel vrijheid versus zekerheid? Opvallend is dat vooral de 55-plussers voor het freelance bestaan kiezen. ‘Er is geen zekerheid meer tegenwoordig, dus kies dan maar voor vrijheid’. Oprichter van het Alternatief voor Vakbond, dat het opneemt voor ZZP-ers, Mei Li Vos, is er ook bij. Zij adviseert freelancers om juist in deze onzekere tijden te kiezen voor een vaste baan. “Het nieuwe werken, zoals thuis werken en flexibele werktijden, is steeds beter mogelijk binnen een vaste baan. Dus kies dan maar voor iets met goede regelingen”, aldus Vos. De jongste generatie, van 20 tot 35, kiest duidelijk voor meer zekerheid en opteert voor een vaste baan. Terwijl van hen verwacht wordt dat juist zij meer risico’s durven te nemen.
Vertrekken of demotie?
En hoe kijken de generaties aan tegen een oudere HR manager wiens bedrijf midden in een reorganisatie zit en hem het volgende voorstelt: vertrekken met een jaarsalaris of blijven werken, maar dan een schaal lager. De 55 plussers roepen meteen dat het voor ouderen moeilijk is om nieuw werk te vinden, omdat werkgevers ze niet meer willen aannemen. Dus de wil om te werken is er wel, alleen krijgen ze nee te horen. En zo gaat de discussie vooral over de vraag of de arbeidsmarkt wel klaar is voor oudere werknemers. Ondernemer Hennie van der Most heeft daar wel een antwoord op: ouderen willen een veel te hoog salaris, daar kan hij als werkgever geen gehoor aan geven. Zodra ze minder willen verdienen voor minder werk, is hij bereid met ze in zee te gaan.
Pensioen of doorwerken?
Ten slotte is er de vraag of iemand nou wel of niet met VUT moet gaan, ook al wordt hij misschien wel gekort op zijn pensioen, waardoor hij zijn levensstijl moet veranderen. De jongeren (20-35) en ouderen (55+) EN de deskundigen zijn het met elkaar eens: doorwerken en NIET met vervroegd pensioen. Des te verrassender is de reactie van een paar leden van de midden generatie (35-55). “Als deze persoon zich er op heeft verheugd te stoppen en meer tijd met bijvoorbeeld zijn familie wil doorbrengen, dan moet dat ook kunnen. De kwaliteit van het leven kan hij dan daaruit halen.”
Hierboven kunt u een samenvatting van het debat bekijken.