Programma25 feb '12 09:10Aangepast op 25 feb '12 11:03

BNR op zaterdag: Gezond, Denktank, Duurzaam en Generatie Einstein

Auteur: Anne-Marieke Baanders

Elke zaterdag zendt BNR tussen 10:00 en 12:00 uur programma's uit over gezondheid (BNR Gezond), wetenschap (BNR Denktank), duurzaamheid (BNR Duurzaam) en de nieuwe generatie Einstein.

Deze zaterdag bij BNR
Deze zaterdag bij BNR

10:00 uur tot 10:30 uur - BNR Gezond:
Pasta eten en goed slapen - is dat het geheim om een goede sportprestatie te leveren? Tuurlijk, het helpt, maar er is nog veel meer dat je kunt doen om te voorkomen dat de man met die hamer je treft voordat je op de helft bent.

Alvast één tipje van de sluier: drink zes dagen voordat je een zware run, race of tocht voor de boeg hebt iedere dag een halve liter bietensap. Dit brengt in iedereen de Speedy Gonzalez naar boven. De laatste ontwikkelingen worden besproken met Floor Hettinga, docent aan het Centrum voor Bewegingswetenschappen (UMCG) in Groningen en Vana Hutter, sportpsycholoog in het VU medisch centrum.

10:30 uur tot 11:00 uur - BNR Duurzaam:
Het onmogelijke toch mogelijk! Jarenlang was 34% het maximum rendement van een zonnecel, maar dat kan nu ook naar 70%. Althans, volgens Paul Polman, directeur van het AMOLF instituut in Amsterdam. En hij is in de met allerlei spullen om dit te laten zien en horen.

Een duurzame leefstijl zet nog geen zoden aan de dijk. Sylvia Breukers, onderzoekster bij Energie Onderzoekscentrum Nederland legt hier meer over uit. Daarnaast gaan we langs bij het punt waar miljoenen stuks oud gereedschap worden gemaakt en verscheept naar Afrika.

11:00 uur tot 11:30 uur - BNR Denktank:
Door de vergrijzing rijzen de zorgkosten de pan uit. Althans, dat dachten we altijd. Maar het blijkt mee te vallen. Het zijn niet zozeer de oudjes als wel de nieuwe technologieën die ons geld kosten. Promovendus Claudine de Meijer vertelt in Denktank hoe we kosten kunnen drukken.

Daarnaast aandacht voor de hersenen van baby's. In de kelders van de Universiteit Leiden wordt daar onderzoek naar gedaan. Claartje Levelt vertelt welke geheimen er nog schuilgaan in het babybrein.

11:30 uur tot 12:00 uur - BNR Generatie Einstein:
Een mening hebben we allemaal, maar hoe verdien je hier ook je geld mee? De 21-jarige Esmée Pater is twee jaar geleden op het idee gekomen om haar eigen site op te zetten, Stagerecensies.nl. Een website waar studenten en scholieren hun ervaringen kunnen delen over stages. Ook is Iens Bosveld, van de online restaurantgids iens.nl, is te gast. Deze twee online keurmeesters wisselen ervaringen uit in Generatie Einstein.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen