Volgens Nederland17 jan '14 09:42Aangepast op 23 jan '14 11:38

BNR Volgens Nederland 22 januari | Jong en oud steggelen over pensioen

Auteur: BNR Webredactie

De discussie over het pensioen duurt voort. Moet er een einde komen aan het systeem waarbij jong en oud dezelfde pensioenpremie betalen? Het CDA wil een eerlijker pensioensysteem voor jongeren. Vanuit de huiskamer in Amsterdam gaan de BNR Volgens Nederland-deelnemers in discussie met Yvonne Hofs, journalist van de Volkskrant.

'Voer het pensioendebat niet op basis van emoties’, dat zei Volkskrant-journalist Yvonne Hofs. ‘De verdeling van de pensioenpotten is een vraagstuk dat vooral over de verdeling tussen generaties gaat. Zo zijn de pensioenfondsen en de uitbetaling van de pensioenen nu eenmaal georganiseerd. Dát is wat ik heb willen uitleggen, niet meer en niet minder.’ Presentator Thomas van Zijl en Yvonne Hofs gaan vanuit een huiskamer in Amsterdam in gesprek met de aanwezige deelnemers.

Geen land heeft zulke grote pensioenpotten aangelegd als Nederland. De verdeling van al dat pensioengeld ligt onder vuur. In de pensioendiscussie hangt veel samen met de rekenrente, of er tekorten zijn of overschotten, of er gekort moet worden of juist niet.

De huiskamerdeelnemers en Yvonne Hofs praten over wat is een gerechtvaardigd pensioen. De pensioenleeftijd gaat omhoog. Is er nog wel pensioen voor de jongeren? Of moeten jongeren niet langer de pensioenen van ouderen subsidiëren? En diezelfde jongeren schreeuwen nu moord en brand, maar moeten zij wel zo hard zeuren als juist zij waarschijnlijk nog gaan erven?

BNR Volgens Nederland, woensdag van 19.00 tot 19.30 uur. Luister ook elke zaterdagmiddag van 14.00 tot 14.30 uur.

Gerelateerde artikelen