Mediazaken22 mrt '11 11:59

Westerse journalisten opgepakt door Libische leger

Auteur: Pieter van den Akker

Drie Westerse journalisten, twee reporters van het Franse persagentschap AFP en een fotograaf van Getty Images, zijn op 19 maart door het leger opgepakt in de regio van Tobruk, in het oosten van Libië. Dat blijkt uit een getuigenis van hun chauffeur. Aanvankelijk werden de drie slechts vermist, maar nu is duidelijk waar ze gebleven zijn.

Dat meldt de Belgische krant De Morgen dinsdag.
De journalisten van AFP, de Brit Dave Clark (foto) en Roberto Schmidt met de Colombiaanse en Duitse nationaliteit, en de Amerikaanse correspondent van Getty Joe Raedle, lieten sinds vrijdag al niets meer van zich horen.
Ontvoerd door militair konvooi
Hun Libische chauffeur Mohammed Hamed verklaarde dat hij de drie mannen op 19 maart in Tobruk oppikte om ze naar de stad Ajdabiya te brengen.
Op enkele tientallen kilometers van de stad kwamen ze een militair konvooi tegen. Hun auto werd tegengehouden en de drie werden onder bedreiging van vuurwapens meegenomen naar een voorlopig onbekende bestemming.
Nog een vierde fotograaf verdwenen
Ondertussen werd ook bekendgemaakt dat Stéphane Lehr, een Franse fotograaf die als freelancer werkt voor Polaris Images, eveneens verdwenen is.
De man bevond zich in de regio van Benghazi en heeft al enkele dagen niets meer van zich laten horen. Dat meldt de organisatie Reporters zonder Grenzen.

Gerelateerde artikelen