Fact Club29 aug '12 13:48Aangepast op 2 sep '12 23:40

The Fact Club | Deel 4: Rutte's belastingdruk

Auteur: BNR Webredactie

Tot de verkiezingen checkt The Fact Club iedere ochtend op BNR Nieuwsradio uitspraken van politici. Nieuws: #feitoffabel dag 4: Mark Rutte over belastingdruk.

Mark Rutte (VVD): “Wij hebben de hoogste belastingdruk van de wereld. Er is geen land in de wereld waarin je zo snel in het toptarief zit.” (Bron: RTL Lijsttrekkersdebat 26 augustus, vanaf 57 minuten)

Oordeel: fabel

Uitleg:
De uitspraak valt uiteen in twee delen. Het eerste deel omvat de bewering dat Nederland de hoogste belastingdruk heeft van de wereld. In het tweede deel van de uitspraak beweert Rutte dat er geen land in de wereld is waarin je zo snel in het toptarief zit. Onze uitleg zoomt in op deze twee onderdelen.

Deel 1: de bewering dat Nederland de hoogste belastingdruk heeft van de wereld
Belastingdruk kan je op twee manieren uitdrukken. Ten eerste de betaalde belastingen afgezet tegen het bbp en ten tweede de belasting die de werknemer betaalt afgezet tegen de totale kosten die de werknemer de werkgever kost. Wanneer we kijken naar de belastingdruk als deel van het bbp, scoort Nederland niet als hoogste van de Europese Unie. Nederland bevindt zich met een percentage van 38,8% in de middenmoot. Scandinavische landen (Zweden, Finland, Denemarken) spannen  de kroon (met respectievelijk: 45,8%, 42,1%, 47,6%) en Litouwen is de hekkensluiter met een percentage van 27,1%.
De OECD kijkt naar de belastingdruk als de hoeveelheid belasting die een gemiddelde werknemer (alleenstaand, geen kinderen) betaalt, afgezet tegen de totale kosten van deze werknemer voor de werkgever (totale loonkosten, belasting en premies). In 2010 komt Nederland uit op een percentage van 38,4%. Veruit het meest wordt betaald in België (55,4%), gevolgd door Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Hongarije, Zweden, Slovenië, Tsjechië, Finland, Estland, Spanje en dan pas Nederland.

Deel 2: er is geen land in de wereld waar je zo snel in het toptarief zit
In Nederland is het maximale tarief in 2012 52%, een percentage dat toegepast wordt bij een inkomen vanaf 56.000 euro per jaar. Wanneer we kijken naar andere landen in de EU, zijn er landen waar al veel eerder het maximale tarief wordt toegepast. Kijk bijvoorbeeld naar Ierland. Daar bereik je het maximale tarief van 41% al bij 33.000 euro per jaar en Polen kent een toptarief van 32% bij een jaarinkomen van 19.000 euro. Overigens zijn de toptarieven in beide gevallen wel lager dan het toptarief van 52% in Nederland: Nederland kent het hoogste toptarief binnen de EU.

Bronnen:
European Commission: Taxation trends in the European Union
OECD: Taxes on the average worker
RTL Premiersdebat

Gerelateerde artikelen