Fact Club24 aug '12 10:05

The Fact Club | Ronald Plasterk

Auteur: BNR Webredactie

The Fact Club en BNR checken vandaag een uitspraak van PvdA'er Ronald Plasterk over werkloosheid en economische stilstand in Nederland. Feit of fabel?

Op donderdag 23 augustus is de rubriek #feitoffabel van start gegaan. Tot de verkiezingen checkt The Fact Club iedere ochtend op BNR Nieuwsradio uitspraken van politici.

Vandaag is een uitspraak van PvdA-kamerlid Ronald Plasterk bij standpunt.nl over premier Rutte gecheckt:

"Laten we hem beoordelen op zijn daden. Hij doet net alsof hij uit de oppositie komt, maar hij heeft dit land twee jaar geregeerd. Daarin is de werkloosheid gestegen tot een maximum, dat hebben we in meer dan 15 jaar niet gehad op dat niveau. De economie is tot stilstand gekomen, er is geen huis meer verkocht en de koopkracht schiet helemaal niet met 1000 euro omhoog."

Feit of fabel?
"Feit", zegt Pepijn van Dijk van The Factclub bij Annette van Soest. "Hij duidt vooral een trend hier en daarom is het vooral campagnetaal zou je kunnen zeggen. Het is logisch dat het niet goed gaat met Nederland, maar is dat te wijten aan Rutte?"

Van Dijk trekt de vergelijking met voetbal: "PSV is al jaren geen kampioen geworden, ze halen Mark van Bommel. Is het dan zijn schuld als PSV weer geen kampioen wordt?"

Werkloosheid
"Dat de werkloosheid het hoogste in 15 jaar is dat klopt, absoluut. Die trend was al ingezet voor Rutte-1", zegt Pepijn van Dijk van The Factclub. "Maar het is ook wel grappig om te kijken hoe Plasterk dat dan framet.

Want als je naar het percentage werkloosheid kijkt is het niet het hoogste ooit. Hij laat de statistieken dus in zijn voordeel werken, als een echte politicus."

Economische stilstand
Volgens Pepijn van Dijk is de uitspraak van Plasterk over economische stilstand moeilijker eenduidig te checken, omdat er twee manieren zijn om dat te bekijken: "Je kan zeggen we gaan het kwartaal ervoor vergelijken met het huidige kwartaal. Of met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Plasterk kiest voor de tweede manier en dan is er een lichte krimp."

Ook hier interpreteert Plasterk de cijfers dus op een voor hem gunstige manier, maar hij heeft hoe dan ook gelijk met de trend die hij signaleert: "In beide gevallen is het of een lichte krimp of een hele lichte groei. Het is helder dat Rutte de economie door zijn komst in het Torentje niet tot grote hoogten heeft weten te stuwen.", zo zegt Van Dijk van The Factclub.

Woningmarkt
Plasterk beweert ook dat er geen huis meer wordt verkocht: "Ik ga er even van uit dat hij hiermee bedoelt dat er minder huizen worden verkocht", zegt Van Dijk. "Sinds het uitbreken van de crisis worden er structureel minder huizen verkocht en Rutte heeft hier geen verandering in kunnen brengen [...] Dus de huizenmarkt ligt inderdaad op zijn gat."

Maandagochtend weer een nieuwe factcheck bij BNR Humberto Tan en op bnr.nl. Lees hier het fact report.

Gerelateerde artikelen