Fact Club22 aug '12 18:06

The Fact Club | De politiek langs de feitelijke meetlat

Auteur: BNR Webredactie

Vanaf donderdag 23 augustus presenteren BNR Nieuwsradio en De Publieke Zaak elke werkdag een factcheck Verkiezingen, waarin uitlatingen van politici worden getoetst aan de feiten.

Daarnaast geeft het fact report van The Fact Club inzicht in de overheidsfinanciën, de verzorgingsstaat, de positie van Nederland in de wereld en de conjunctuurontwikkeling. Een noodzakelijk overzicht voor politici, journalisten én kiezers.  Met het fact report Verkiezingen willen we de komende campagne fact free politics bestrijden.

Waarom?
Politici presenteren stuk voor stuk prachtige oplossingen en spindoctors draaien overuren om de concurrentie in een kwaad daglicht te stellen. Maar de feiten dreigen ondergesneeuwd te raken. Hoe hoog is de staatsschuld nu eigenlijk? Geeft de overheid meer uit aan zorg dan tien jaar geleden? Wat verdienen we aan het buitenland? En steken we ons meer in de schulden sinds het uitbreken van de crisis? Op deze en vele andere vragen geeft het fact report Verkiezingen antwoord. Uiteraard worden alle feiten weergegeven met inzichtelijke infographics.

Fact checken
Onze inspanningen deze verkiezingen om fact free politics te bestrijden, stoppen niet bij de publicatie van het fact report. De resultaten van de factchecks worden vanaf 23 augustus dagelijks gepresenteerd. De factchecks, inclusief alle relevante achtergrondinformatie, worden ook iedere dag op thefactclub.nl gepubliceerd. Wil je er zeker van zijn dat je tijdens de verkiezingen geen feit mist, meld je dan aan voor de speciale factcheck maillijst. Tot 12 september ontvangt u dan dagelijks een factcheck in uw mailbox. Meld je hier aan!

Met het fact report en de factcheck-rubriek denken wij het debat in aanloop naar de verkiezingen structureel te verbeteren.  Je kunt hier een bijdrage aan leveren door vanaf 22 augustus het fact report verder te verspreiden via Facebook en Twitter.

Feitelijker
Pepijn van Dijk van de Publieke Zaak licht de ambities van the fact club toe. "Wij vinden dat het debat veel feitelijker gevoerd moet worden. Dat geldt niet alleen voor de politiek, maar ook voor de media. Het is opvallend hoe gemakkelijk politici wegkomen met vergezichten die niet echt overeenkomen met de feiten."

"Je probeert juist in een verkiezingsprogramma een verhaal neer te zetten dat gebaseerd is op feiten", zegt Van Dijk, om vervolgens met een internationaal voorbeeld te komen. "Als je naar onze cijfers kijkt zie je dat landen binnen de eurozone het niet per se beter doen dan landen buiten de eurozone."

Arjo Klamer, hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit, vindt dat je niet alles moet willen meten. "De waarde van ons huis kunnen we wél meten, maar ons thúis meten we niet. Mijn aantekening is dat we ons gaan richten op wat gemeten kan worden." 

Luister donderdagochtend om 7.18 uur naar de eerste bijdrage van Pepijn van Dijk namens The Fact Club, bij BNR Rens de Jong.

Gerelateerde artikelen