Fact Club23 okt '12 20:24

The Fact Club | Wientjes: Groei economie is groei export

Auteur: Thijs Baas

‘De meest recente cijfers van het CBS laten zien dat de Nederlandse economie weer groei vertoont en dat deze geheel te danken is aan de groei van de export.’ #feitoffabel maandag 22 oktober.

Bernard Wientjes (en anderen): ‘De meest recente cijfers van het CBS laten zien dat de Nederlandse economie weer groei vertoont en dat deze geheel te danken is aan de groei van de export.’

Oordeel: Feit

Uitleg
De bewering van Wientjes bestaat uit twee delen: ‘de meest recente cijfers van het CBS laten zien dat de Nederlandse economie weer groei vertoont’ (1) ‘en dat deze geheel te danken is aan de groei van de export (2)’.

(1) De Nederlandse export vertoont in het tweede kwartaal van 2012, net als in het eerste kwartaal, lichte groei van 0,2% ten opzichte van een kwartaal eerder. In de laatste twee kwartalen van 2011 was sprake van krimp. De bewering dat de Nederlandse economie weer groei vertoont is dus waar. Vergelijken we de economie echter niet met een kwartaal eerder, maar met hetzelfde kwartaal in 2011, dan zien we geen lichte groei, maar een krimp van 0,4%.

(2) Ook de bewering dat de groei van de economie geheel te danken is aan de export is waar. Waar andere componenten van het binnenlands bruto product krompen (consumpties en investeringen krompen allebei met 0,4%), groeide de export met 2,6% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012.

Maar niet alleen de export groeide. De import van goederen en diensten groeide in het tweede kwartaal van 2012 met 2,2%. Omdat in een groot deel van onze export ook producten uit het buitenland zitten verwerkt (bijvoorbeeld wanneer Nederlandse handelaren computers uit China inkopen en die doorverkopen aan Duitsland), is de bijdrage van de totale internationale handel aan het bbp lager dan je op grond van louter de exportcijfers zou vermoeden.

Context
De huidige regeringsonderhandelingen spelen zich achter gesloten deuren af. Niettemin zingt de laatste dagen het gerucht rond dat er wellicht een minister van Buitenlandse Handel wordt aangesteld. Nederland heeft nog nooit een dergelijke minister gehad; wel waren er in verschillende kabinetten in het verleden staatssecretarissen van Economische Zaken die zich in het buitenland minister van Buitenlandse Handel mochten noemen. In een pleidooi (gepubliceerd in Het Financieele Dagblad, 3 oktober) voor een dergelijke post benadrukken Wientjes en anderen het belang van de export voor de Nederlandse economie. Een mooie reden voor The Fact Club om inzicht te geven in de cijfers achter de export.

Klik hier voor meer #feitoffabel van The Fact Club

Gerelateerde artikelen