Fact Club4 sep '12 17:34

The Fact Club | Deel 9: Hero Brinkman over de overheid

Auteur: BNR Webredactie

Tot de verkiezingen checkt The Fact Club iedere ochtend op BNR Nieuwsradio uitspraken van politici. Nieuws: #feitoffabel 9: Hero Brinkman over de overheid.

Hero Brinkman (DPK): ‘Van alles wat we met elkaar verdienen gaat 62% terug naar de overheid‘ (bron: Radio 1, woensdag 29 augustus vanaf 42.45)

Oordeel: fabel

Uitleg
De uitspraak van Hero Brinkman begint met ‘alles wat we met elkaar verdienen’. De meest geaccepteerde indicator om de bepalen wat we met elkaar verdienen is bruto binnenlands product (bbp). In 2011 was het bbp 602 miljard euro. Dan het geld wat terug gaat naar de overheid, wij gaan ervan uit dat Brinkman hier de inkomsten van de overheid bedoelt. In 2011 waren de inkomsten 273 miljard. De inkomsten van de overheid bedroegen in 2011 45% van het bbp. Hero Brinkman heeft dus ongelijk.

Internationale vergelijkingen

Neemt de Nederlandse overheid internationaal gezien een groot deel van het bbp in? Binnen de Europese Unie neemt Nederland de 9e plek in. Denemarken is koploper: daar nemen de overheidsinkomsten 56% van het bbp in. Op de ‘laatste’ plek staat Litouwen met 32%.

Bronnen:
CBS Statline: Bbp productie en bestedingen
CBS Statline: Overheid inkomsten en uitgaven
Eurostat: Government revenue, expenditure and main aggregates


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen