ANP11 mrt '11 12:44

RIVM: luizenbestrijding moet anders

BILTHOVEN (ANP) - Ouders moeten luizen bij hun kinderen voortaan alleen nog bestrijden door veertien dagen lang dagelijks de haren te kammen met een speciale luizenkam. Het is niet meer nodig om het hele huis en de auto te 'ontluizen'. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat de richtlijnen op dit punt veranderen, heeft projectleider Desirée Beaujean vrijdag aangekondigd.

Ouders kregen tot nu toe het advies om twee keer zaken als beddengoed, bankhoezen, jassen, dassen, kleding, mutsen en knuffels in de wasmachine op minimaal 60 graden te wassen. Volgens haar storten ouders zich met zoveel overgave op die klus, dat ze vervolgens vergeten de haren van hun kinderen elke dag met de luizenkam onder handen te nemen. ,,Terwijl dat het belangrijkste bestrijdingsmiddel is.''

Literatuuronderzoek leerde Beaujean, hoofd Richtlijnontwikkeling bij het RIVM, dat Nederland het enige land is waar ouders het advies krijgen om hun huis en auto te ontluizen. Volgens haar is er geen duidelijk bewijs dat deze aanpak werkt.

Gerelateerde artikelen