ANP4 jun '13 13:11

Kamer houdt parlementaire enquête naar Fyra

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat een parlementaire enquête houden naar de problemen met hogesnelheidstrein Fyra.

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat een parlementaire enquête houden naar de problemen met hogesnelheidstrein Fyra. D66 en CDA wilden dit al langer, maar dinsdag schaarden ook PvdA en VVD zich achter dit voorstel. Het onderzoek moet voor de zomer al van start gaan.

Deze vier partijen willen weten hoe het zover heeft kunnen komen dat treinen met zoveel technische problemen zijn aangeschaft. ,,Een parlementaire enquête is het zwaarste instrument dat de Tweede Kamer heeft. Maar dat is hier op zijn plaats'', aldus D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven.

PvdA-Kamerlid Duco Hoogland sluit zich daarbij aan. ,,Het Fyra-dossier loopt al meer dan 10 jaar. Het gaat om veel geld en is zowel technisch als juridisch bijzonder complex. Een eigen onderzoek door de Tweede Kamer is op zijn plaats.'' VVD-Kamerlid Betty de Boer noemt de enquête gerechtvaardigd. ,,Dat het nu fout gaat met de Fyra is terug te voeren op besluiten uit het verleden. Er is veel onduidelijkheid.''

Onder ede

Bij een parlementaire enquête kunnen mensen onder ede worden gehoord. Dat is nodig omdat er bedrijfsgevoelige informatie boven tafel moet komen, vinden de partijen.

Nu een meerderheid een enquête wil, moet deze ook snel beginnen vindt CDA-Kamerlid Sander de Rouwe. ,,Dit proces moet snel van start. Niemand zit te wachten op een jarenlang onderzoek. Zeker de reiziger niet.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen