ANP30 jul '13 09:03Aangepast op 30 jul '13 09:41

BP ziet winst dalen

Auteur: ANP Nieuws

Oliemaatschappij BP heeft in het tweede kwartaal minder winst behaald.

Lagere olieprijzen en hogere belastingen speelden het Britse bedrijf parten, blijkt uit de dinsdag gepubliceerde resultaten over het tweede kwartaal.

De winst, gecorrigeerd voor eenmalige posten, daalde tot 2,7 miljard dollar vergeleken met 3,6 miljard in dezelfde periode een jaar eerder. Behalve een hogere belastingdruk, drukten lagere opbrengsten uit Rusland ook op het resultaat.

BP richt zich op hogere opbrengsten uit de meest winstgevende regio's na de olieramp in de Golf van Mexico drie jaar geleden. Het bedrijf verhoogde haar voorziening voor de totale kosten van het ongeval tot 42,4 miljard dollar.

Exploratie

,,De resultaten tonen een sterke onderliggende prestatie van de BP-bedrijven'', zei topman Bob Dudley in een toelichting. ,,We zien een groei van de productie van nieuwe projecten en maken goede vorderingen in de exploratie.''

Maar lagere olieprijzen drukten op de inkomsten in het tweede kwartaal. De prijs van Brent-olie uit de Noordzee was gemiddeld 103,35 dollar per vat in die periode, ofwel 5 procent lager dan een jaar eerder. De productie van olie en gas in Rusland kromp 1,5 procent ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar.

Het effect van de verkoop van diverse activiteiten buiten beschouwing gelaten, groeide de productie 4,4 procent ten opzichte van een jaar eerder, aldus het bedrijf.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen