ANP23 sep '11 10:44Aangepast op 23 sep '11 10:59

'Hoogopgeleide zzp'er verwacht recessie'

ZEIST (AFN) - Ruim de helft van de zelfstandig ondernemers in de zakelijke dienstverlening en de ICT verwacht dat de Nederlandse economie volgend jaar in een recessie belandt. Dat blijkt uit de zzp-monitor van zzp-platform Myler, die de economische positie van 1963 zelfstandigen onderzocht.

Zzp’ers krijgen als eerste te maken met de effecten van een afzwakkende economie. Zo merkt 58 procent dat het aanbod van opdrachten een stuk minder is dan een half jaar eerder. Verder geeft 69 procent van de zelfstandigen aan dat de hoogte van het uurtarief onder druk staat. Ook is in het laatste halfjaar het aantal gedeclareerde uren per week gedaald bij 36 procent van de hoogopgeleide zzp’ers.

Toch is 76 procent van de ondervraagden neutraal of positief over hun financiële toekomst. Bij een eventuele economische dip zal de impact op de financiële situatie van zzp’ers naar verwachting veel minder zijn dan tijdens de vorige financiële crisis. Ook hebben veel zelfstandigen geleerd van de crisis, veel zzp’ers houden nu rekening met tegenslag door een financiële buffer aan te houden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen