ANP7 mrt '11 11:12Aangepast op 7 mrt '11 13:00

easyJet voert druk op Schiphol op

LUTON (AFN) - Prijsvechter easyJet voert de druk op luchthaven Schiphol op om de tarieven voortaan anders te berekenen. De luchtvaartmaatschappij heeft zelf laten onderzoeken wat een andere berekeningsmethode van Schiphol zou betekenen voor de luchthaven en de Nederlandse economie.

In de voorstellen voor een nieuwe tariefstructuur die Schiphol in september vorig jaar deed krijgen maatschappijen als easyJet, die mensen van A naar B vervoeren, volgens de maatschappij een voordeel van 1,38 euro per passagier. Maatschappijen met een netwerkfunctie, zoals KLM die veel overstappers vervoeren, zouden 2,86 euro meer gaan betalen.

Volgens easyJet levert een wijziging in het voordeel van de prijsvechter vierhonderd nieuwe banen op de luchthaven zelf op en komen er honderdduizenden toeristen meer naar Nederland, wat nog eens ongeveer tweeduizend extra banen zou opleveren, aldus de luchtvaartmaatschappij maandag.

Meer bestemmingen

easyJet houdt Schiphol al enige tijd voor dat als de luchthaven de wijze van toerekenen van de tarieven verandert, de maatschappij dan toestellen op de Amsterdamse luchthaven neerzet. Dat houdt doorgaans in dat ook lokaal personeel wordt aangetrokken en er vanaf die locatie op meer bestemmingen kan worden gevlogen.

De maatschappij uit het Britse Luton vervoerde het afgelopen jaar naar eigen zeggen meer dan 2 miljoen passagiers van en naar Schiphol. Schiphol was de eerste luchthaven waar easyJet na de oprichting buiten het Verenigd Koninkrijk op ging vliegen.

Gerelateerde artikelen