ANP25 jan '13 17:33

'Mexicaanse griep besmette 1 op 5 mensen'

GENÈVE (ANP) - Zeker een op de vijf mensen is in 2009 besmet geraakt met het Mexicaanse griepvirus (H1N1). Dat was het eerste jaar van de pandemie. Ook circa de helft van de schoolkinderen had het virus onder de leden. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), waar de BBC vrijdag over schrijft.

Voor het onderzoek werden ruim 90.000 bloedmonsters uit 19 landen bestudeerd. Onderzoekers keken of er antistoffen tegen het H1N1-virus in het bloed zaten. Niet iedereen die besmet was, kreeg overigens de Mexicaanse griep.

De WHO riep in juni 2009 de Mexicaanse griep tot een pandemie uit. Dat is een ziekte die zich over de hele wereld verspreidt. In augustus 2010 zei de VN-organisatie dat de griep geen pandemie meer was.

Uit onderzoeken is gebleken dat de Mexicaanse griep wereldwijd enkele honderdduizenden mensen het leven heeft gekost. In Nederland stierven naar schatting 60 mensen in 2009 aan de ziekte. Meestal waren dat mensen van wie de gezondheid al door andere oorzaken was verzwakt.

Gerelateerde artikelen