ANP7 aug '13 13:00

Brand raakt bloemenexport voorlopig niet

Auteur: ANP Nieuws

AALSMEER (AFN) - De brand op de internationale luchthaven van de Keniaanse hoofdstad Nairobi heeft vooralsnog geen grote gevolgen voor de bloemenexport naar Nederland.

AALSMEER (AFN) - De brand op de internationale luchthaven van de Keniaanse hoofdstad Nairobi heeft vooralsnog geen grote gevolgen voor de bloemenexport naar Nederland. Dat zei een woordvoerder van bloemenveiling FloraHolland woensdag.

,,De koelcellen op het vliegveld zijn gewoon open, dus de bloemen kunnen nog steeds worden aangevoerd. De koelcellen zijn groot genoeg. Eén dag valt prima op te vangen, als het richting twee of drie dagen gaat wordt het een ander verhaal'', aldus de woordvoerder.

Kenia is een belangrijke exporteur van bloemen, vooral rozen. In het land zijn ook een twintigtal Nederlandse kwekers actief. Een groot deel van de Keniaanse productie wordt behandeld bij FloraHolland, met een omzet van 4,4 miljard euro per jaar de grootste bloemenveiling ter wereld.

Bloemenvluchten

Per week komt er 2000 tot 3000 ton aan Keniaanse bloemen naar Nederland. Daarmee draait FloraHolland een jaarlijkse omzet van zo'n 300 miljoen euro. Dagelijks komen er 3 tot 4 'bloemenvluchten' aan op Schiphol vanuit Nairobi. ,,De vluchten vertrekken s 'avonds. Die van dinsdagavond zijn keurig aangekomen. Het is even afwachten hoe het vanavond (woensdagavond) gaat.''

Rond de 85 procent van de Keniaanse bloemen die FloraHolland behandelt, wordt doorgevoerd naar andere Europese landen. ,,De consument in Nederland hoeft zich al helemaal geen zorgen te maken. De productie in eigen land en de aanvoer uit andere landen is voldoende om het eventueel wegvallen van de Keniaanse bloemen op te vangen'', aldus de woordvoerder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen