ANP13 jun '13 14:28Aangepast op 13 jun '13 15:01

EU wil elke zes jaar kerncentrales testen

Auteur: ANP Nieuws

Alle kerncentrales in Europa zouden elke zes jaar getest moeten worden of ze bestand zijn tegen rampen.

De Europese Commissie wil dat deze stresstesten Europabreed georganiseerd worden en bovendien bindend zijn voor de lidstaten. Dat stelde Europees commissaris Günther Oettinger (energie) donderdag voor.

Kernenergie
Het is aan een lidstaat om te kiezen voor kernenergie, maar volgens Oettinger moeten er naast nationale controles ook op vaste tijden Europese testen komen. "Wij moeten erover waken dat de veiligheid de absolute prioriteit krijgt'', aldus de commissaris. Hij hoopt met de Europese stresstesten de transparantie te vergroten en de veiligheid in de EU te verbeteren.

Fukushima
Het is de bedoeling dat de testen zich richten op één thema, bijvoorbeeld een bepaald onderdeel van de kerncentrale.

De plannen van Oettinger komen na de ramp met de kerncentrale in het Japanse Fukushima in 2011. Alle 132 Europese kernreactoren ondergingen daarna een grondige revisie. Bovendien vroegen de EU-lidstaten Brussel de bestaande regelgeving erop na te slaan en met eventuele aanpassingen te komen.

Greenpeace
De nieuwe voorstellen gaan volgens milieuorganisatie Greenpeace niet ver genoeg. "Deze regels sluiten een Europese Fukushima niet uit '' Er is onvoldoende rekening gehouden met de menselijke factor, terrorisme en sabotage, aldus de milieubeweging.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen