ANP25 jul '13 14:32Aangepast op 25 jul '13 18:22

Onrust in Tunesië na moord op politicus

Auteur: ANP Nieuws

TUNIS (ANP) - Mohamed Brahmi, een van de leiders van de oppositie in Tunesië, is donderdag in Tunis doodgeschoten.

TUNIS (ANP) - In Tunesië heerst onrust na de moord op een oppositieleider donderdag. Duizenden mensen gingen woedend de straat op. De grootste vakbond heeft voor vrijdag opgeroepen tot een algemene staking.

De 58-jarige Mohamed Brahmi werd voor de ogen van zijn vrouw en kinderen van dichtbij doodgeschoten voor zijn huis. Hij is doorzeefd door meer dan tien kogels. De daders vluchtten op een motor.

Duizenden Tunesiërs gingen daarop de straat op om te betogen tegen de regering, die wordt geleid door islamisten. Zij eisten dat de ministersploeg opstapt.

Protesten

De demonstranten in Tunis staken banden in brand en wierpen wegversperringen op. Het was ook onrustig in de stad Sidi Bouzid, waar eind 2010 de Arabische Lente begon. Betogers stichtten er brand in twee bureaus van de regerende islamistische Ennahda-partij.

Brahmi was de leider van de Volksbeweging Echaâb, die staat voor een socialistisch en pan-Arabisch beleid. Hij was tegen het verbreken van de diplomatieke betrekkingen met het omstreden Assad-bewind in Syrië. Ook vond hij dat in de nieuwe grondwet van Tunesië moet worden opgenomen dat het een misdrijf zou zijn om de betrekkingen met Israël te normaliseren. Brahmi was lid van de grondwetgevende assemblee die een nieuwe constitutie voor het Noord-Afrikaanse land moet uitwerken.

In februari werd een andere politicus vermoord, Chokri Belaïd. Dit leidde tot de grootste golf van protesten in Tunesië sinds de val van president Zine al-Abidine Ben Ali in 2011. De Arabische Lente begon in Tunesië.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen