1017 jan '16 13:03

Bestormer politie Parijs 20-jarige Marokkaan

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (ANP) - De man die donderdag door de politie in Parijs werd doodgeschoten omdat hij gewapend met een mes een politiebureau binnen wilde komen, is een twintigjarige Marokkaan die is geboren in Casablanca.

ANP
ANP

Hij werd geïdentificeerd door middel van vingerafdrukken, zo meldt de Franse nieuwszender BFMTV.

De man, Ali Sallah, werd in 2013 gearresteerd en toen zijn vingerafdrukken van hem genomen.

Het incident vond plaats bij een bureau in het achttiende arrondissement in het noorden van Parijs, nabij Montmartre en niet ver van het Gare du Nord. Het was donderdag exact een jaar geleden dat gewapende islamitische terroristen de redactie van het tijdschrift Charlie Hebdo binnendrongen en in totaal twaalf mensen vermoordden.

Bomgordel

De aanslagpleger van donderdag werd voor de deur van het politiebureau doodgeschoten. Bij het betreden van het gebouw riep hij Allahu akbar (Allah is groot). De man droeg tevens een bomgordel, maar die bleek nep te zijn. Een robot controleerde hem op de stoep op explosieven. De politie zette de straat af en gebood mensen naar binnen te gaan en ramen en rolluiken te sluiten. Ook de aangrenzende Boulevard Barbès werd afgesloten. Later bleek de dader ook een papiertje bij zich te hebben met het logo van Islamitische Staat en een Arabische tekst waarin de terreurgroep de aanslag claimt.

President François Hollande hield kort voor de verijdelde aanslag donderdag een toespraak ter gelegenheid van de herdenking van de aanslagen van een jaar eerder. Hij sprak op het hoofdbureau van de politie in Parijs de ordediensten toe.

De politie was de afgelopen jaren al een paar keer eerder zelf doelwit van aanslagen. Bij de aanslag op Charlie Hebdo werden twee politieagenten vermoord, onder wie de lijfwacht van hoofdredacteur Charb. Een dag na deze aanslag schoot een andere terrorist een politieagente dood in de Parijse voorstad Montrouge. In december 2014 verwondde een terrorist met een mes drie agenten in een politiebureau bij Tours.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen