1018 feb '16 11:16

VEB daagt Volkswagen voor Nederlandse rechter

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft autobouwer Volkswagen in Nederland voor de rechter gedaagd wegens misleiding van de aandeelhouders in de nasleep van het dieselschandaal.Op 18 september werd bekend dat Volkswagen gesjoemeld heeft met de uitstootwaarden van miljoenen dieselauto's.

ANP
ANP

Op 18 september werd bekend dat Volkswagen gesjoemeld heeft met de uitstootwaarden van miljoenen dieselauto's. De schade gaat naar verwachting in de tientallen miljarden lopen. Het aandeel Volkswagen is op de beurs hard onderuit gegaan sinds het schandaal naar buiten kwam.

De jaarrekeningen van Volkswagen over de jaren 2008 tot en met 2014 gaven volgens de VEB geen getrouw beeld van de behaalde verkopen en winsten. ,,De resultaten zijn immers behaald door de nodige kunstgrepen'', stelt de vereniging. Ook claimde het bedrijf ten onrechte dat het duurzaamheid hoog in het vaandel had staan, meent de VEB.

Aansprakelijk

De beleggersvereniging stelde Volkswagen al op 25 september aansprakelijk voor de schade die beleggers hebben geleden door het milieuschandaal. In reactie daarop heeft het bedrijf laten weten dat het de markt wel degelijk afdoende heeft geïnformeerd. De VEB wijst er evenwel op dat het bedrijf al in mei 2014 wist dat de Amerikaanse autoriteiten onderzoek deden naar mogelijke fraude.

De dagvaarding is volgens de VEB een eerste stap in een proces dat waarschijnlijk jaren gaat duren. De vereniging treedt op namens beleggers die al op 18 september aandelen Volkswagen in hun bezit hadden, en die gekocht hebben via een beleggingsrekening in Nederland of via een Nederlandse bank of broker.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen