1019 feb '16 09:13

AEX zakt onder 400-puntengrens

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs zakte dinsdag in het eerste handelsuur, na een licht hoger begin, onder de grens van 400 punten.

ANP
ANP

Ook de andere beursgraadmeters in Europa stonden in het rood. Zorgen over de wereldwijde economie zorgden wederom voor een negatief sentiment bij beleggers.

De AEX-index noteerde na ongeveer drie kwartier handelen een verlies van 0,6 procent bij 398,41 punten. De MidKap zakte 1,8 procent tot 605,38 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 0,6 procent.

Zwaargewicht Unilever was een van de weinige winnaars in de AEX, met een plusje van 0,4 procent. Verzekeraar Delta Lloyd stond onderaan, met een min van 4,8 procent. Ook staalconcern ArcelorMittal (min 4,5 procent) en kabelbedrijf Altice (min 4,2 procent) behoorden tot de grootste dalers.

TomTom

In de MidKap kelderde navigatiedienstverlener TomTom, na een voorzichtige opening, bijna 10 procent. Het navigatiebedrijf presenteerde zijn jaarcijfers. Analisten wezen op tegenvallende prognoses voor de winstgroei dit jaar. Het resultaat van de afgelopen maanden was bovendien slechter dan verwacht.

Aandelen van financiële instellingen gingen opnieuw sterk omlaag. Zo speelden Société Générale in Parijs en Commerzbank in Frankfurt meer dan 2 procent kwijt. In Amsterdam zakte ING ook meer dan 2 procent en leverde ABN AMRO ruim 3 procent in. In Milaan werd de handel in de banken UniCredit en Monte dei Paschi stilgelegd.

Euro

Een opvallende stijger was Deutsche Bank met een winst van 1,2 procent. De grootste bank van Duitsland kreeg maandag rake klappen, maar stelde beleggers gerust door te wijzen op zijn grote kapitaalreserves.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,1 procent tot 30,34 dollar en Brentolie werd 1,1 procent duurder op 33,24 dollar per vat. De euro was 1,1198 dollar waard, tegen 1,1180 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

Gerelateerde artikelen