10115 feb '16 09:13

Beurzen zetten herstel door

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn maandag met stevige plussen uit de startblokken gekomen.

ANP
ANP

Daarmee werd voortgeborduurd op de sterke herstelrally van afgelopen vrijdag. De handel kreeg onder meer steun van de forse koerswinsten in het Verre Oosten. Wall Street blijft maandag dicht voor President's Day.

De AEX-index in Amsterdam stond in het eerste handelsuur 2,8 procent hoger op 402,94 punten. De MidKap ging 2,4 procent vooruit naar 608,20 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt stonden tot 3,2 procent in de plus.

In de AEX stond kabelaar Altice bovenaan met een winst van 6,7 procent. Andere sterke stijgers bij de hoofdfondsen waren ING, Delta Lloyd, Aegon en Randstad met plussen tot 6,3 procent.

MidKap

Shell noteerde 1 procent in het groen. Het olieconcern liet weten dat het alle aandelen van het Britse gasbedrijf BG Group in handen heeft.

In de MidKap nam de toeleverancier aan apotheken Fagron de toppositie in met een winst van 8,6 procent, gevolgd door biotechnoloog Galapagos (plus 5,1 procent).

Reckitt-Benckiser

In Londen stond RB, de nieuwe naam van Unilever-rivaal Reckitt-Benckiser, in de belangstelling met een winst van 5 procent. Het moederbedrijf van merken als Durex, Strepsils en Calgon maakte beter dan verwachte cijfers bekend en gaf aan voor 2016 verdere groei te voorzien.

HSBC kon ook op aandacht rekenen van beleggers in Londen. De Britse bank gaf aan zijn hoofdkantoor in Londen te zullen houden en dus niet te gaan verhuizen naar Hongkong. De bank heeft tien maanden nagedacht over dit besluit in verband met veranderingen in de regelgeving voor banken in Groot-Brittannië. HSBC steeg 1,7 procent.

Euro

De olieprijzen gingen omlaag na de sterke stijgingen van vrijdag. Amerikaanse olie zakte 0,9 procent tot 29,19 dollar en Brent werd 1 procent goedkoper op 33,05 dollar per vat.

De euro noteerde 1,1195 dollar, tegen 1,1230 dollar bij het slot van de Europese handel op vrijdag.

Gerelateerde artikelen