10116 feb '16 08:12

Goed begin 2016 voor Europese autobranche

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - De Europese autobranche is het jaar goed begonnen.

EPA
EPA

In januari werden in de Europese Unie 6,2 procent meer wagens aan de man gebracht dan in dezelfde maand vorig jaar, maakte brancheorganisatie ACEA dinsdag bekend.

Alles bij elkaar werden bijna 1,1 miljoen nieuwe personenauto's op kenteken gezet. Vooral in Ierland, Cyprus en Slowakije deden dealers goede zaken. Ook in Spanje en Italië werden dikke verkoopplussen behaald.

In Nederland was wel sprake van een behoorlijke dip. Hier kelderden de verkopen juist, met 14,4 procent naar een kleine 41.000 stuks. Dat kwam doordat veel leasemaatschappijen hun nieuwe wagens speciaal al in december hadden laten registreren, om nog te profiteren van oude bijtellingsregels. Dat leidde eind 2015 tot een enorme aankooppiek.

VW marktleider

Het vorig jaar in een groot dieselschandaal verzeild geraakte Volkswagen (VW) zag zijn marktaandeel in Europa licht teruglopen. De Duitse autobouwer bleef niettemin marktleider, op grote afstand gevolgd door PSA Peugeot Citroën en Renault. Ook verkocht de VW-groep als geheel in januari meer nieuwe auto's dan een jaar eerder. Van VW's luxemerk Audi werden zelfs bijna 14 procent meer wagens verkocht.

Januari was al de 29e maand op rij dat er meer auto's verkocht werden dan een jaar eerder. Over heel 2015 stegen de Europese autoverkopen met 9,3 procent tot ruim 13,7 miljoen stuks. Volkswagen nam er daarvan bijna 3,4 miljoen voor zijn rekening en PSA en Renault respectievelijk een dikke 1,4 en 1,3 miljoen.

Gerelateerde artikelen