10116 feb '16 11:48

Beurzen zakken in het rood

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zakten dinsdag in de loop van de ochtendhandel licht in het rood.

ANP
ANP

Beleggers deden een stapje terug na de sterke koerswinsten sinds vrijdag. De olieprijzen leverden een flink deel van de eerdere sterke winsten in na berichten dat oliekartel OPEC en Rusland de olieproductie gaan bevriezen.

De AEX-index in Amsterdam stond tegen het einde van de ochtendhandel licht lager op 403,78 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 614,94 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt daalden de graadmeters tot 0,6 procent.

Saudi-Arabië, het belangrijkste OPEC-lid, en Rusland hebben afgesproken dat ze hun productie gaan handhaven op het niveau van januari. Hoewel de productie toen op recordniveaus lag, wordt de stap gezien als een opmaat naar een gezamenlijke strategie van de OPEC en Rusland om de lage olieprijzen aan te pakken.

Olie

De prijs van een vat Amerikaanse olie was 1,8 procent hoger op 29,97 dollar, na eerder 31,53 dollar te hebben aangetikt. Een vat Brentolie werd verhandeld voor 34,17 dollar (plus 2,3 procent), waar eerder een hoogste dagkoers van 35,55 dollar werd neergezet.

Verder werd bekend dat het Duitse beleggersvertrouwen in februari is gekelderd vanwege de aanhoudende onrust op de beurzen. De ZEW-index die het vertrouwen weergeeft, zakte naar het laagste niveau sinds oktober 2014.

In de AEX was Shell de grootste stijger met een plus van 2,9 procent, gevolgd door tankopslagbedrijf Vopak (plus 2,2 procent). Verzekeraar Delta Lloyd sloot de rij met een min van 4,1 procent. KPN verloor 0,2 procent na bekendmaking van een fusie van de Nederlandse activiteiten van Liberty Global en Vodafone. Daardoor ontstaat een geduchte concurrent voor KPN.

Euro

In de MidKap ging groothandels- en supermarktbedrijf Sligro aan kop met een winst van 4,5 procent. Sligro kondigde de overname van de Belgische branchegenoot Java Foodservice aan.

In Londen ging Anglo American 5,5 procent omlaag. De mijnbouwer leed vorig jaar een miljardenverlies vanwege de sterk gedaalde grondstofprijzen.

De euro was 1,1179 dollar waard, tegen 1,1155 dollar bij het Europese slot op maandag.

Gerelateerde artikelen